Nekategorizirano, Svijet

Tisuće djece zatočeno u zonama sukoba

Djeca dospijevaju u zatvor nakon sveobuhvatnih sigurnosnih akcija
Djeca dospijevaju u zatvor nakon sveobuhvatnih sigurnosnih akcija

Tisuće djece zatočeno je i drže ih bez optužbe mjesecima, čak i godinama u zonama sukoba, gdje vlade često djecu tretiraju kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, navodi se u izvješću međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, objavljenom danas, 28. srpnja, prenosi Hina.

Organizacija je pozvala zemlje da odmah prestanu djecu držati zatočenom bez optužbi te pozvala na odgovornost u slučajevima lošeg postupanja s maloljetnicima, njihova mučenja ili čak ubijanja dok su u zatočeništvu.

U izvješću se navodi da djeca dospijevaju u zatvor nakon sveobuhvatnih sigurnosnih akcija, na osnovi neutemeljenih sumnji ili zbog sumnji u povezanost nekog od članova njihove obitelji s terorizmom.

Njihovo uhićenje često se zbiva u kontekstu antiterorističkih mjera u područjima gdje je nasilni ekstremizam u porastu, kaže Jo Becker, voditeljica odjela za dječja prava u Human Rights Watchu.

“Ova praksa ne samo da je ilegalna, ona je i kontraproduktivna”, kazala je Becker.

“Ako su vlade zabrinute mogućnošću da se djeca pridruže ekstremističkim skupinama pa ih zatvaraju i podvrgavaju torturi i zlostavljanju, to samo može povećati osjećaj otuđenosti kod djece”, tvrdi ona.

U Siriji je najmanje 1.400 djece u zatočeništvu otkako je počeo sukob 2011., uključujući dječake stare osam godina. Sirijske vlasti dokumentirale su puštanje njih 436, dok je status ostale djece ostao nepoznat, navodi se u izvješću.

U Izraelu 500 do 700 palestinske djece svake godine bude dovedeno pred vojne sudove pod optužbama poput bacanja kamenja na izraelske vojnike. Godine 2015. prosječno je 220 palestinske djece držano u zatočeništvu svakog mjeseca.

Sjedinjene Države su, tijekom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku, također držale zatočenima tisuće djece, uključujući 2.400 maloljetnika samo u Iraku, navodi se u izvješću. najmanje je 15-ero djece bilo držano u zatvoru Guantanamo Bay u razdobljima od nekoliko mjeseci do 10 godina.