Nekategorizirano, Svijet

HRW: Grčka se nedovoljno skrbi za malodobne izbjeglice

EPA/SIMELA PANTZARTZI

Grčka se nedovoljno skrbi za malodobne izbjeglice bez pratnje odraslih, ustvrdila je u četvrtak nevladina organizacija Human Right Watch, spomenuvši izrijekom kamp na Lezbosu, gdje je policija u utorak prilično grubo intervenirala.

“Malodobni migranti bez pratnje vode se kao odrasli i to stvara velike probleme, primjerice stavlja ih se zajedno s odraslima koji s njima nemaju nikakve veze, ili im se ne pruža skrb koja im je potrebna”, ističe HRW u priopćenju.

HRW drži da “grčke vlasti moraju poduzeti korake radi točnog identificiranja te djece bez pratnje odraslih i osigurati im zaštitu i skrb kakva je potrebna svakom djetetu”.

Tako je HRW u kampu Moria na Lezbosu, u Egejskom moru, otkrio dvadesetero djece koja su registrirana kao odrasli. Izgredi – požari, tučnjave – nisu rijetkost među izbjeglicama koji su ogorčeni zbog dugog čekanja na rješenje njihova zahtjeva za azil i zabrinuti da će ih vratiti u Tursku ako im se zahtjev ne odobri.

U utorak je policija grubo reagirala, pokazuju snimke AFP-a. Tridesetak osoba, uglavnom iz Afrike, uhićene su i u petak će biti izvedene pred sud zbog uništavanja imovine, narušavanja javnog reda i napada na policiju.

U ožujku je grčki ministar za migracije Yiannis Mouzalas kritizirao “veliku licemjernost” Europe prema Grčkoj u vezi s malodobnicima bez pratnje odraslih, s obzirom da su druge zemlje EU-a pristale primiti tek 650 od 2.200 malodobnih izbjeglica bez pratnje registriranih u toj zemlji.