Nekategorizirano, Svijet

Human Rights Watch optužio Izrael za zločine apartheida nad Palestincima

Nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) u utorak je optužila Izrael za vršenje politike apartheida i progona Palestinaca – i vlastite arapske manjine – što je jednako zločinima protiv čovječnosti.

Organizacija za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku objavila je izvješće na 213 stranica koje, rečeno je, ne stremi izjednačavanju Izraela s južnoafričkom erom apartheida, nego procjenjuje “čine li određena djelovanja i politike apartheid kao što je definiran međunarodnim pravom.”

Izraelski ministar vanjskih poslova odbacio je tvrdnje kao “apsurdne i lažne” te je optužio HRW za “antiizraelsku propagandu”, rekavši da je skupina “godinama promovirala bojkote protiv Izraela.”

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozdravio je izvješće.

Samo nekoliko tjedana ranije, Međunarodni kazneni sud (ICC) najavio je da će istražiti ratne zločine na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, okupirane od Izraela, dok su izraelska vojska i palestinske grupe poput Hamasa navedeni kao mogući zločinci.

U izvješću, HRW je istaknuo izraelska ograničavanja palestinskog kretanja i otimanja palestinske zemlje za naseljavanje Židova na teritoriju okupiranom 1967. godine u Bliskoistočnom ratu, kao primjer politika koje su zločini apartheida i progona.

“Diljem Izraela i palestinskih teritorija, izraelske vlasti su nastavile provođenje namjere zadržavanja dominacije nad Palestincima kontroliranjem zemlje i demografije za dobrobit židovskih Izraelaca”, navedeno je u izvješću.

“Na temelju toga, izvješće zaključuje da su izraelski dužnosnici izvršili zločin protiv čovječnosti apartheida i progona”, kao što je definirano u Konvenciji o apartheidu 1973. godine i prema Rimskom statutu iz 1998. godine.

U priopćenju Abasa piše: “Međunarodna zajednica treba hitno intervenirati, uključujući i to da se pobrine da njihove države, organizacije i tvrtke ne doprinose na bilo koji način izvršavanju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Palestini.” (Hina)