Nekategorizirano, Svijet

Vijeće za ljudska prava UN-a pokreće istragu o zločinima u Gazi

EPA

Vijeće za ljudska prava UN-a odlučilo je u četvrtak da će pokrenuti međunarodnu istragu o zločinima počinjenima tijekom sukoba Izraela i Hamasa, koji je trajao jedanaest dana.

S 24 glasa za, 9 protiv i 14 suzdržanih Vijeće za ljudska prava UN-a, koje ima ukupno 47 članova, usvojilo je rezoluciju, koju su predložili Organizacija islamske suradnje (OIC) i palestinska delegacija pri Ujedinjenim narodima.

“Nacrt rezolucije je stoga prihvaćen”, rekla je Nazhat Shameem Khan, veleposlanica Fijija, koja je trenutno predsjednica Vijeće za ljudska prava UN-a sa sjedištem u Ženevi.

Odluku UN-ovog vijeća o pokretanju istrage Izrael je odbacio a Hamas pozdravio.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je najavilo da Izrael neće surađivati u istrazi i ocijenilo je kao pokušaj “zataškavanja zločina koje je počinila teroristička organizacija Hamas”.

Glasnogovornik Hamasa je akcije palestinske militantne skupine nazvao “legitimnim otporom” i pozvao da se “odmah poduzmu koraci za kažnjavanje” Izraela.

Sjedinjene Države su u četvrtka rekle da duboko žale zbog odluke Vijeća za ljudska prava. “Današnja odluka prijeti ugroziti ostvareni napredak”, reklo je u izjavi izaslanstvo SAD-a u Ženevi.

SAD u Vijeću ima status pregovarača i nema pravo glasa a nije govorio na na posebnoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a, održanoj na zahtjev muslimanskih država koje su od foruma zatražile da uspostavi istražno povjerenstvo za istraživanje mogućih zločina i utvrđivanje zapovjedne odgovornosti.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet na sjednici je rekla da izraelski smrtonosni napadi na Gazu možda predstavljaju ratne zločine i da je Hamas također prekršio međunarodno humanitarno pravo raketiranjem Izraela.

Bachelet je rekla da je njezin ured potvrdio smrt 270 Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, uključujući 68 djece tijekom nasilnih sukoba ovaj mjesec. Većina je ubijena u Gazi pod kontrolom Hamasa, gdje se Izrael 11 dana borio s militantima.

Rakete koje je ispaljivao Hamas ubile su 10 izraelskih stanovnika. (Hina)