Nekategorizirano, Svijet

EU zabrinuta nakon izglasavanja zakona o “državi-naciji židovskog naroda”

epa
epa

Europska unija je u četvrtak istaknula da je zabrinuta izraelskim usvajanjem zakona koji definira Izrael “državom-nacijom židovskog naroda”, jer bi to moglo otežati rješenje s dvije države izraelsko-palestinskog sukoba.

“Zabrinuti smo i to smo rekli izraelskim vlastima”, rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini na konferenciji za novinare.

“Poštujemo suverenitet Izraela, ali moraju se poštivati temeljna načela, uključujući i prava manjina”, naglasila je glasnogovornica.

“Za rješenje s dvije države se zalaže Europska unija i mora se poduzeti sve kako bi se izbjegle prepreke i sprečavanje da se to rješenje ostvari”, podsjetila je.

Ona je ocijenila da bi zakon o državi-naciji židovskog naroda očito mogao zakomplicirati stvari.

“Radit ćemo s izraelskim vlastima na svemu što bi moglo spriječiti rješenje s dvije države”, ponovila je.

Izraelski parlament usvojio je u četvrtak nacrt zakona kojim se Izrael definira kao “državu-naciju židovskog naroda”, a taj sporan tekst pokrenuo je optužbe za rasizam prema arapskoj manjini.

Palestinski premijer Rami Hamdalah oštro je osudio taj zakon i istaknuo da on predstavlja novi pokušaj uništenja arapsko-palestinskog identiteta kao i da institucionalizira i ozakonjuje politiku apartheida, umjesto da promiče mir.

Dodao je da je taj zakon i posljednji čavao u lijesu rješenja s dvije države.

Tekstom nacrta zakona određuje se da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je ranije arapski imao identičan status s hebrejskim, te nalaže da su “židovska naselja (u Izraelu) od nacionalnog interesa”.

Premijer Benjamin Netanyahu izrazio je zadovoljstvo tim glasovanjem. “To je odlučan trenutak u povijesti izraelske države koji naš jezik, našu himnu i našu zastavu uklesava u mramor”, izjavio je on po završetku glasovanja.

Zakon daje pravo na samoodređenje samo Židovima. (Hina)