Nekategorizirano, Svijet

Izraelski volonteri štite palestinske maslinare od napada naseljenika

Festival tradicionalne kuhinje Joroa u selu Burqin na zapadnoj obali, EPA/ALAA BADARNEH
Festival tradicionalne kuhinje Joroa u selu Burqin na zapadnoj obali, EPA/ALAA BADARNEH

Godišnja berba maslina je za Palestince vrijeme slavlja, ali i straha jer se tada suočavaju s nasiljem izraelskih naseljenika, a u toj borbi im pomažu volonterske organizacije s posjetiteljima iz cijelog svijeta.

“Maslina je temelj kuće”, tvrdi Bashar Ayed, susretljivi vlasnik zemlje iza tvornice betona.

Dok objašnjava važnost maslina iza njega radi desetak volontera koji skidaju plodove tresući drveće. Prema podacima palestinskog ministarstva poljoprivrede, od maslina živi oko 100 tisuća obitelji koji će ove godine skupiti isto toliko tona tog ploda, što je godišnji prosjek.

Glavni razlog zašto u berbi sudjeluju volonteri leži na rubu imanja gdje se nalazi vinograd u vlasništvu izraelskih naseljenika u tom selu južno od Nablusa.

“Nismo ovdje da bi provocirali”, tvrdi Shay Davidovich, terenski koordinator humanitarne organizacije Rabini za ljudska prava blizu ograde koja odvaja maslinike od vinograda. Davidovich objašnjava kako su volonteri tamo zato da pomognu zaštititi berače i da zabilježe ako se dogodi kakav incident.

Izljevi nasilja i vandalizma izraelskih naseljenika česti su tijekom sezone berbe koja traje od ranog listopada do sredine studenoga. Oni uključuju krađu maslina, uništavanje drveća te verbalno ili fizičko nasilje nad beračima kojima je nekad i zabranjen pristup dijelovima maslinika kako bi se izbjeglo nasilje.

“Tijekom berbe je zabilježeno nekoliko slučajeva trzavica koje su pod istragom sigurnosnih agencija”, odgovorio je na upit izraelski koordinator za aktivnosti vlade na palestinskim teritorijima.

Najnoviji napad dogodio se u subotu kad su ozlijeđena tri palestinska muškarca, od kojih jedan kritično. Oni su brali masline u selu al-Džanija izvan Ramalle, objavila je novinska agencija Maan.

Usprkos pokušajima izraelske policije, vojske i administracije odgovorne za Zapadnu obalu da zaštiti berače, napadi se nastavljaju, zbog čega skupine volontera stvaraju “ljudske štitove”.

Većina volontera povezana je s izraelskom nevladinom organizacijom Razbijmo tišinu koja dijeli iskustva izraelskih vojnih veterana u okupiranim teritorijima.

Nikolina Čubrić, čija obitelj posjeduje maslinik u Hrvatskoj, ističe kako je htjela iskusiti solidarnost koju potiče ta organizacija.

“Divno je da svi imaju priliku požnjeti plodove svoje zemlje na dostojan način, uz pomoć i solidarnost ljudi koji dijele istu domovinu, bez obzira na granice”, dodala je ta studentica.

Nekoliko turističkih agencija u svojoj ponudi ima putovanja na branje maslina koja posjetiteljima omogućuju da “iz prve ruke svjedoče uvjetima u kojima žive farmeri na okupiranoj Zapadnoj obali”, kažu u tvrtki Zaytoun koja se bavi i izvozom palestinskih proizvoda na britansko tržište, uključujući maslinovo ulje.

Te ture koriste prednost sve popularnijeg političkog turizma u kojem sudionici plaćaju tvrtkama poput Zaytouna, Green Olive Tours i Alternative Tourism Group da ih odvedu na Zapadnu obalu.

Brojna putovanja uključuju seminare i prezentacije o propagiranju propalestinskih ciljeva, ali i tradicionalne ture gradovima.

Tako Alternative Tourism Group u svojoj ponudi za 700 dolara nudi višednevno putovanje koje uključuje “razgledavanje naselja oko Jeruzalema”, ali i “predstavljanje konfiscirane zemlje”.