Nekategorizirano, Svijet

HRW: Izraelske snage upotrijebile ‘nezakonitu’ silu protiv prosvjednika u Gazi

EPA/Mohamed Saber
EPA/Mohamed Saber

Human Rights Watch (HRW) optužio je u utorak Izrael za “nezakonitu” pretjeranu silu koju je prošli tjedan upotrijebio na masovnim palestinskim prosvjedima odgovorivši paljbom u kojoj je ubijeno 18 ljudi.

HRW je objavio izvješće u kojemu ističe da – premda je bilo nasilja u petak za vrijeme prosvjeda, poput bacanja kamenja i paljenja guma – nema dokaza da su prosvjednici “ozbiljno prijetili” izraelskim vojnicima.

“Izraelski vojnici nisu samo upotrijebili pretjeranu silu, već su očito djelovali po zapovijedi da osiguraju krvavi vojni odgovor palestinskim prosvjednicima”, rekao je Eric Goldstein, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok.

Rezultat su predvidive smrti i ranjavanje prosvjednika na drugoj strani granice koji nisu predstavljali životnu prijetnju”.

Petak je bio najkrvaviji dan u toj obalnoj enklavi od rata između Izraela i Hamasa 2014.

Prema ministarstvu zdravstva koje kontrolira Hamas, stotine ljudi su zadobile rane od metaka.

Izrael tvrdi da je pucao na “glavne pokretače” prosvjeda.

Vojska kaže da su prosvjedi maska za islamističku skupinu Hamas, koja kontrolira Pojas Gaze, da izvodi napade na izraelskoj graničnoj ogradi.

Izraelski ministar obrane odbio je pozive glavnog tajnika Antonia Guterresa i drugih na neovisnu istragu o smrtima prosvjednika.