Nekategorizirano, Svijet

Donatori prikupili 456 milijuna eura za desalinizaciju u Pojasu Gaze

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS CONFLICT WATERMeđunarodni skup donatora u utorak je prikupio 456 milijuna eura za izgradnju postrojenja za desalinizaciju u Pojasu Gaze, no to nije dovoljno za taj projekt kojemu je cilj osiguravanje opskrbe vodom za oko 2 milijuna ljudi.

Pojas Gaze je pod blokadom Izraela i Egipta otkad je kontrolu nad tim područjem 2007. preuzela militantna skupina Hamas. Blokada šteti tamošnjoj ekonomiji i sprečava pokušaje dostave humanitarne pomoći.

Više od 95 posto vode u tom obalnom području je zagađeno i zbog toga nije za piće, objavila je Unija za Mediteran (UfM), jedna od skupina koje stoje iza ovog projekta.

Za izgradnju postrojenja treba oko 562,3 milijuna eura, a to će biti najveći infrastrukturni projekt ikad u Pojasu Gaze, tvrdi UfM.

Donatorski skup u utorak “nas vodi jedan korak bliže ostvarivanju ovog projekta i poboljšavanju životnih uvjeta u Gazi”, istaknuo je povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn.

“Ovaj skup je poslao poruku nade našem narodu”, rekao je palestinski premijer Rami Hamdalah.

U utorak se u Bruxellesu sastao i takozvani Ad-hoc odbor za povezivanje koji podržava izgradnju institucija kao pripremu za palestinsku državu.

Povjerenica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini istaknula je potrebu jedinstva Gaze i Zapadne obale kojom vlada Palestinska samouprava.(Hina)