Nekategorizirano, Svijet

Izvješće kvarteta: izraelska politika ugrožava rješenje o dvije države

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Izrael bi trebao zaustaviti izgradnju naselja, prestati onemogućavati razvoj Palestincima i pripisivati sebi zemlju koju Palestinci žele za buduću državu, stoji u nacrtu izvješća bliskoistočnog mirovnog kvarteta u koji je Reuters imao uvid.

Nacrt izvješća četiriju zemalja – SAD-a, Rusije, EU-a i UN-a – kaže da izraelska politika “uporno ugrožava održivost rješenja o dvije države”.

“To budi legitimna pitanja o izraelskim dugoročnim namjerama u koje se miješaju i izjave nekih izraelskim ministara o tome da nikad ne bi trebalo biti palestinske države”, stoji u nacrtu.

Dan prije izraelskih izbora u ožujku 2015. izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da nikad neće biti palestinske države da bi samo nekoliko dana kasnije okrenuo ploču i rekao kako je cilj imati dvije države.

UN-ov izaslanik za Bliski istok Nikolaj Mladenov izvijestio je u četvrtak Vijeće sigurnosti o izvješću kvarteta, koje bi trebalo biti objavljeno u petak.

Diplomatski izvori kažu da izvješće ima veliku političku težinu jer ima potporu izraelskog saveznika Washingtona.

Izvješće među ostalim kaže da najmanje 570.000 Izraelaca živi u naseljima koje UN i mnoge zemlje smatraju protuzakonitim.

Isto tako, samo jedna dozvola za izgradnju izdana je Palestincima u Području C 2014, a 2015. niti jedna. Područje C nalazi se na Zapadnoj obali, na kojoj zajedno s Gazom i Istočnim Jeruzalemom Palestinci žele stvoriti neovisnu državu.