Nekategorizirano, Svijet

UN poziva na prekid nasilja u Južnom Sudanu

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je zaraćene strane u Južnom Sudanu na trenutni prekid najnovijih sukoba kako bi se spriječilo širenje nasilja, prenosi u ponedjeljak BBC u vrijeme novog razbuktavanja nasilja u prijestolnici te zemlje.

Tisuće stanovnika južnosudanske prijestolnice Jube u nedjelju se dalo u bijeg pred žestokim sukobima regularnih snaga i bivših pobunjenika, dviju strana koje si međusobno prebacuju odgovornost za novo nasilje u kojima je u dva dana poginulo najmanje 150 osoba. To ozbiljno ugrožava krhko primirje potpisano prošle godine u najmlađoj državi na svijetu koja je u subotu obilježila petu obljetnicu neovisnosti.

U jednoglasno prihvaćenoj izjavi, Vijeće je “najoštrije” osudilo borbe i izrazilo “veliki šok i zgražanje” zbog napada na lokacije UN-a. U nasilju je ubijen jedan kineski pripadnik mirovnih snaga, a Vijeće je također pozvalo na dodatno pojačanje mirovnih snaga u ljudstvu.

Borbe su u četvrtak i petak izbile između snaga odanih predsjedniku Salvi Kiiru i boraca koji podupiru potpredsjednika Rieka Machara. Snage odane Machari tvrde da su vladine trupe napale njihove položaje u Jubi. Najnoviji val nasilja pokazuje rastuću nestabilnost Južnog Sudana i krhkost mirovnog sporazuma potpisanog u kolovozu 2015. između predsjednika Kiira i vođe pobune u to vrijeme Machara, čije se snage sukobljavaju od prosinca 2013.

Glasnogovornica UN-a u Jubi Shantal Persaud je kazala da se zbog najnovijih borbi više stotina ljudi sklonilo u objektima UN-a, poručivši da su obojica vođa odgovorni za provedbu mirovnog sporazuma koji uključuje trajni prekid vatre i razmještanje snaga izvan Jube.

Ministar informirana Michael Makuei je kazao da je stanje u gradu “pod punom kontrolom” te da se civili koji su napustili grad sada mogu vratiti.

Od prosinca 2013. u sukobima je poginulo više desetaka tisuća ljudi. Sukobi su izazvali humanitarnu krizu i prisilili tri milijuna stanovnika da pobjegnu dok pet milijuna ovisi o hitnoj pomoći u hrani.

U sklopu mirovnog sporazuma između Kiira i Machara, Machar se u travnju vratio u Jubu gdje je postavljen za zamjenika predsjednika i s Kiirom je osnovao vladu nacionalnog jedinstva.

Polovica od pet godina postojanja Južnog Sudana obilježena je žestokim sukobima zbog suparništva između Kiira i Machara. Najnovije je sukobe osudio i američki State Department koji je naredio i evakuaciju dijela osoblja iz američkog veleposlanstva u Jubi.

Žestoki sukobi ponovno su izbili u prijestolnici Južnog Sudana u ponedjeljak, dan nakon što je Vijeće sigutrnosti UN-a pozvalo na prekid sukoba

Reutersov očevidac vidio je dva helikoptera koji su otvarali vatru u smjeru Macharovog političkog i vojnog sjedišta u Jubi. Stanovnici su izvijestili o tenkovima na ulici. Jedan dužnosnik UN-a je rekao da je ponovo izbila žestoka paljba oko UN-ovih baza.