Nekategorizirano, Svijet

UN-ova istraga sumnjiči Izrael za sustavno kršenje prava Palestinaca; Izrael to odbacio

UN-ovi istražitelji predstavili su u četvrtak pred Vijećem za ljudska prava u Ženevi izvješće koje govori da su izraelske sigurnosne snage ozbiljno i sustavno kršile ljudska prava Palestinaca tijekom lanjskih prosvjeda u Pojasu Gaze, a Izrael je te navode odbacio nazivajući ih “kazalištem apsurda”, prenosi Hina

Povjerenstvo UN-a u kojem djeluju neovisni stručnjaci za ljudska prava reklo je u četvrtak na sjednici Vijeća u Ženevi da imaju razumnih osnova vjerovati da su izraelski vojnici prekršili međunarodno ratno pravo i ljudska prava uzimajući za mete nenaoružane i nenasilne prosvjednike.

Izraelske snage ubile su 189 palestinskih prosvjednika, a ozlijedile njih 9204 tijekom masovnih prosvjeda uz granicu u Pojasu Gaze od ožujka 2018.

“Neka kršenja mogla bi predstavljati ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti i Izrael ih mora odmah istražiti”, rekao je predsjednik povjerenstva Santiago Canton koji je predstavio izvješće na rubu zasjedanja UN-ova Vijeća za ljudska prava.

UN-ovi istražitelji za ljudska prava obično ne donose konačne zaključke već nacionalnim i međunarodnim sudovima prosljeđuju izvješća na procjenu i postupanje.

Prosvjedi su počeli u ožujku 2018. na granici koja dijeli Izrael i Pojas Gaze kada su deseci tisuća Palestinaca sudjelovali u manifestacijama tražeći pravo povratka na zemlju koja je danas u sastavu Izraela.

Povjerenstvo piše da su neki prosvjednici bili pripadnici oružanih skupina i da su organizatori prosvjeda među kojima su bili i članovi radikalnog pokreta Hamas ohrabrivali narod na korištenje zapaljivih balona i zmajeva kojima su nanosili štetu preko granice u južnom dijelu Izraela.

Međutim, povjerenstvo u izvješću osporava stajalište Izraela da su višetjedni prosvjedi bili krinka za terorističke aktivnosti te, naprotiv, zaključuje da su prosvjede izvodili civili.

“Povjerenstvo zaključuje da su ti prosvjedi bili poziv u pomoć očajanog stanovništva”, kaže Canton, voditelj tročlanog stručnog povjerenstva.

“Povjerenstvo poziva Izrael da ukine blokadu Gaze”, rekao je Canton.

Pozvao je i Hamas i Palestinsku vlast da poboljšaju životne uvjete stanovništva u prenapučenoj Gazi.

Tri stručnjaka i njihov tim ispitali su više od 300 žrtava, očevidaca i drugih izvora te prikupili tisuće dokumenata za sastavljanje izvješća koje pokriva razdoblje od ožujka do kraja godine.

Važan izvor informacija su i društvene mreže te obimna količina videomaterijala uključivo snimke dronom.

Povjerenstvo će predati informacije Visokoj povjerenici UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet koja ih može proslijediti međunarodnim pravosudnim tijelima kao što je Međunarodni kazneni sud u Haagu.

Povjerenstvo upozorava da se približava godišnjica prosvjeda te poziva sve strane na suzdržanost kako bi se izbjeglo novo prolijevanje krvi.

Izrael je izvješće odbacio kao “kazalište apsurda”, objavila je agencija Reuters.

Trenutačni obnašatelj dužnosti ministra vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je UN-ovo Vijeće za ljudska prava “proizvelo još jedno neprijateljsko, lažno i iskrivljeno izješće protiv države Izrael”, prenosi Reuters. “Nitko ne može Izraelu osporiti pravo na samoobranu i obvezu da brani svoje građane i granice od nasilnih napada”, rekao je Katz.