Nekategorizirano, Svijet

UN: teška kršenja prava stotina tisuća osoba u Turskoj

erdoganProduženo izvanredno stanje u Turskoj, uvedeno nakon neuspjela puča u srpnju 2016., dovelo je do teškog kršenja prava stotina tisuća osoba, optužio je u utorak UN, što je ocjena koju je Turska odmah osudila kao neprihvatljivu.

“Redovita produženja izvanrednog stanja u Turskoj dovela su do teških kršenja ljudskih prava stotina tisuća osoba”, osudilo je Visoko povjereništvo UN-a za ljudska prava koje objavljuje izvješće o stanju u toj zemlji u 2017.

Među tim kršenjima spominju se mučenja i ostala zlostavljanja, proizvoljna privođenja, proizvoljno oduzimanje prava na rad i slobodu kretanja, ili pak povrede slobode udruživanja i izražavanja, kaže izvješće.

Izvanredno stanje uvedeno je u Turskoj nekoliko dana nakon pokušaja državnog udara 15. srpnja 2016., koji su vlasti pripisale propovjedniku Fethullahu Gulenu, nastanjenom u SAD-u, koji negira svaku umiješanost.

“Jasno je da su redovito proglašavana izvanredna stanja u Turskoj korištena za ozbiljno i proizvoljno smanjivanje ljudskih prava velikom broju osoba”, rekao je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Husein.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je ovaj tekst “koji sadrži iskrivljene, pristrane i lažne informacije”, neprihvatljiv za Tursku.