Nekategorizirano

Hrvatske vlasti ignoriraju Erdoganova kršenja ljudskih prava

foto HINA / Zvonimir KUHTIĆ
foto HINA / Zvonimir KUHTIĆ

Povodom posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Inicijativa Dobrodošli! i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost (CROSOL) u srijedu su pozvale hrvatske vlasti da “skinu maske” i prestanu, kako kažu, pod izlikom gospodarskih investicija ignorirati kršenja ljudskih prava kao posljedicu politika Erdogana, kojega nazivaju diktatorom.

“Gospodarska korist za Hrvatsku krajnje je sumnjiva i nejasna, no zato su podaci i dokazi o kršenju cijelog niza prava u Turskoj itekako potvrđeni i poznati”, ističu te nevladine udruge u priopćenju.

Navode kako se turske vlasti na čelu s Erdoganom optužuje za ubijanje izbjeglica na granici sa Sirijom, da je Turska ilegalno natjerala tisuće izbjeglica da se vrate u Siriju, a uvjeti u prihvatilištima i detencijskim centrima za izbjeglice u Turskoj “nisu dostojni ni za jedno živo biće, a kamoli osoba kojima treba utočište i sigurno okruženje”.

“Ovaj popis mogao bi se produžiti i dodatno podebljati argumentaciju zašto je Turska sve samo ne sigurna zemlja, i to pravnim i praktičnim aspektima koji proizlaze iz spornog dogovora EU-Turska. Među ostalim, EU, pa tako i Hrvatska kao njena članica, ovim ugovorom krše međunarodno pravo, i kroz Ženevsku konvenciju o statusu izbjeglica koja je ključni mehanizam za pomoć ljudima kojima je potrebna zaštita”, smatraju u Inicijativi Dobrodošli! i CROSOL-u.

Ističu kako su turski državljani te pripadnici etničkih skupina koje žive u Turskoj, jedna od najvećih izbjegličkih populacija u svijetu koja traži utočište od kršenja ljudskih prava i ograničavanja slobode izražavanja kao i drugih vrsta sloboda.

“Turska je zemlja u kojoj se aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretira, uhićuje zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne idu na ruku službenoj Ankari, kažnjava enormnim novčanim kaznama pod izlikom da iznose klevete vladajućoj stranci i drži ih se u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubojstava novinara još uvijek nisu istraženi. A ako ni to nije dovoljno, ne škodi ponoviti i kako je Turska zemlja u kojoj se sustavno krše radnička prava, prava žena te prava LGBT osoba, zemlja u kojoj još od završetka Prvog svjetskog rata vlada etnički sukob između Turaka i Kurda, zemlja u kojoj se s neistomišljenicima suočava tzv. protuterorističkim akcijama”, zaključuje se u priopćenju.