Nekategorizirano, Stajališta

Kuća ljudskih prava Zagreb zadovoljna što referendumske inicijative nemaju dovoljno potpisa

foto FaH/ Damir SENČAR
foto FaH/ Damir SENČAR

Kuća ljudskih prava Zagreb u srijedu je izrazila zadovoljstvo što građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu prikupile dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, te unatoč tome traže pravorijek Ustavnog suda o referendumskim pitanjima.

“Smatramo kako referendumska pitanja o ograničavanju prava manjinskih saborskih zastupnika i otkazivanju Istanbulske konvencije nisu u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava, odnosno da predstavljaju ozbiljno kršenje temeljnih prava pripadnika nacionalnih manjina i prava žena na zaštitu od nasilja”, stoji u priopćenju.

U Kući ljudskih prava Zagreb smatraju kako bi izuzimanje predstavnika manjina u zasebnu skupinu zastupnika predstavljalo kršenje aktivnog biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina i povredu nacionalne ravnopravnosti.

Također, od Hrvatskog sabora traže da za oba referendumska pitanja traže pravorijek Ustavnog suda. U pitanju o ukidanju Istanbulske konvencije, Sud bi se trebao izjasniti može li se referendumom odlučivati o otkazivanju ratificiranih međunarodnih ugovora.

“Pozdravljamo najavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o pokretanju postupka za izmjenu i dopunu postojećeg Zakona o referendumu”, priopćili su iz Kuće, i pozvali da se zakonski onemoguće referendumske inicijative koje za cilj imaju “direktnu ili indirektnu derogaciju stečenih ljudskih prava”.