Nekategorizirano, Stajališta

CMS podnio DORH-u kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika

Na fotografiji aktivistica Sara Kekuš.  foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ
Na fotografiji aktivistica Sara Kekuš. foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ

Centar za mirovne studije (CMS) podnio je u utorak DORH-u kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika zbog sumnje na nezakonito postupanje na granici Hrvatske s BiH, prenosi Hina.

Kaznenu prijavu podnijeli su na Međunarodni dan migranata, nakon što je međunarodna organizacija Border Violence Monitoring objavila snimke za koje tvrde da prikazuju kolektivna protjerivanja migranta iz Hrvatske u BiH.

CMC i inicijativa Dobrodošli traže od DORH-a da učinkovito provede istragu kako bi počinitelji tih kaznenih djela bili sankcionirani. Također, traže ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika uprave na granici Zorana Ničena čiji je odgovornost, ističu, osigurati zakonitost djelovanja hrvatske policije.

“Nakon brojnih svjedočanstava izbjeglica i više od dvije godine upozoravanja različitih aktera, javnost je imala priliku vidjeti snimke postupanja hrvatske policije na granici Hrvatske i BiH. Snimke, osim što su konkretan materijal za pokretanje istražnih radnji, otkrivaju i sustavno kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuju i na moguće korištenje oružja koje nije u skladu s postojećim zakonima i pravilnicima”, rekla je predstavnica tih udruga Sara Kekuš na konferenciji za novinare ispred DORH-a.

MUP stalno tvrdi da nema dokaza o kršenju ljudskih prava

Podsjetila je da na takve nezakonite prakse izbjeglice upozoravaju već dvije godine, a MUP stalno odbacuje odgovornost tvrdeći kako nema dokaza o kršenju ljudskih prava.

“Snimke objavljene u nedjelju u brojnim hrvatskim i svjetskim medijima potvrđuju svjedočanstva izbjeglica i upućuju na sumnju da su hrvatski policijski službenici prekoračili granice svojih ovlasti, nanijeli materijalnu štetu protjeranim osobama, grubo povrijedili njihova prava postupajući prema njima nečovječno i ponižavajuće, te im onemogućili pristup sustavu međunarodne zaštite”, kaže Kekuš.

Također se sumnja da su hrvatski policajci postupali suprotno odredbama međunarodnog prava, ne poštujući načelo zabrane masovnog protjerivanja zajamčeno Četvrtim protokolom uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima i Poveljom o temeljnim pravima Europske unije.

Ujedno su počinili kazneno djelo protiv dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, kazneno djelo mučenja i drugog okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kazne, te kazneno djelo oštećenja tuđe stvari.

Kekuš je naglasila kako je najvažnije da se nezakonite i nasilne prakse na hrvatskim granicama prekinu te podsjetila sve policijske službenike na njihovo zakonsko pravo i obavezu da odbiju izvršenje naloga ili zapovijedi za koje je očito da se njihovim izvršenjem čini kazneno djelo.