Nekategorizirano, Svijet

Egipat mora postrožiti zakone protiv ženskog obrezivanja – HRW

Izvor i foto HINA
Izvor i foto HINA

Human Rights Watch (HRW), neovisna nevladina organizacija koja se zauzima za zaštitu i promicanje ljudskih prava u petak je pozvala egipatske vlasti da nastave s reformama protiv ženskog obrezivanja te da zajamče da će se zakoni kojima je ova nehumana praksa kriminalizirana striktno provoditi.

Egipatski parlament 31. kolovoza usvojio je zakon kojim kazne protiv osoba, na bilo koji način umiješanih u postupak obrezivanja djevojčica, postaju strože. Obrezivanje djevojčica u Egiptu je zakonom zabranjeno još 2008., no praksa je i dalje ustaljena u tradicionalnim zajednicama u kojima se ono smatra ‘pročišćavanjem’ žene i spremanjem za brak te po vjerovanju omogućuje da se kod žena kontrolira, odnosno smanji spolna želja.

“Egipatske vlasti moraju zajamčiti da se zakoni protiv provođenja ženskog obrezivanja u ovoj zemlji uistinu poštuju te da se odgovornima za taj nehumani obred počnu smatrati i ravnatelji bolnica u kojima je ta praksa dopuštena”, stoji u priopćenju HRW-a.

“Strože kazne za osobe koje obavljaju obrezivanja u Egiptu postupno pokazuju strašne i potencijalno smrtonosne posljedice ove diskriminirajuće prakse”, kaže Rotana Begum, članica HRW-a.

U skladu s novim zakonom zatvorska kazna za osobu osuđenu za nezakonito obrezivanje djevojčica iznosi između pet i sedam godina, a može biti i veća ukoliko postupak završi trajnim invaliditetom ili smrću.

Ranija kazna iznosila je samo dvije godine zatvora.

Po podacima egipatske vlade u toj je zemlji obrezivanju podvrgnuto 92 posto žena u dobi između 15 i 49 godina.

Obrezivanje je u Egiptu svojevrstan obred zrelosti još od vremena faraona. U svijetu je danas obrezano više od 125 milijuna žena i djevojčica, a od toga broja najviše – čak 25 posto ih je iz Egipta. Većina djevojčica obrezivanju se podvrgava u dobi između devet i 12 godina, u vrijeme ljetnih praznika, uglavnom u njihovim domovima. U toj se zemlji primjenjuje obrezivanje tipa 1, što znači da se odstranjuje dio ili cijeli klitoris.

Obrezivanje najčešće obavlja liječnik, no zahvat na brojnim djevojčicama obavljaju tradicionalne babice, najčešće nesteriliziranim žiletima.

Djevojčicu najprije svežu ženski članovi obitelji, najčešće majka i baka, dok liječnik ubrizgava anesteziju.

“Uspješna strategija iskorjenjivanja obrezivanja žena zahtijeva rad sa zajednicom koji podrazumijeva drukčiji način razmišljanja”, kaže Begum.