Aktualno, Nekategorizirano

Tjedan dojenja u Hrvatskoj

Uspjeh dojenja dijelom je i u rukama zajednice koja stvara okruženje podržavajuće prema dojenju
Uspjeh dojenja dijelom je i u rukama zajednice koja stvara okruženje podržavajuće prema dojenju

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo nizom aktivnosti obilježit će Nacionalni tjedna dojenja (1.-7. listopada 2016.).

Partneri u obilježavanju Nacionalnog tjedna dojenja su Koordinacijski odbor Grada Zagreba za “Grad Zagreb, prijatelj dojenja”, Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Dom zdravlja Zagreb-Istok, Dom zdravlja Zagreb-Zapad, Klinička bolnica „Sveti duh”, Gradska ljekarna Zagreb, Savjetovalište za rani razvoj djece „Telefončić”, udruga Roditelji u akciji – RODA, Hrvatska udruga grupa za potporu dojenju i Hrvatska udruga IBCLC savjetnica za dojenje. Medijski partneri: Večernji list, magazin Ordinacija.hr

Tjedan dojenja 2016. godine, posvećen je temi Dojenje – ključ održivom razvoju.

Uspjeh dojenja dijelom je i u rukama zajednice koja stvara okruženje podržavajuće prema dojenju. Takvu zajednicu svojim mjerama i politikama kreira i Grad Zagreb – Prijatelj dojenja, u kojem će se tijekom Nacionalnog tjedna dojenja odvijati brojni susreti, radionice i predavanja, piše udruga Roditelji u akciji.

U okviru kampanje “Dojenje je zakon u Gradu Zagrebu”, tijekom Nacionalnog tjedna dojenja 2016. održat će se javna kampanja gdje će na informativnim štandovima građanke i građani moći dobiti informacije o programima promocije i podrške dojenju koji postoje u Gradu Zagrebu, te preuzeti brojne edukativne materijale.

Organizirani su susreti s majkama te edukacije za stručnjake, a sve u cilju osnaživanja zajednice za pružanje podrške majkama koje žele dojiti te podrške majkama koje doje ili to planiraju.

Istovremeno promotivna kampanja dojenja odvijat će se u zagrebačkim tramvajima, a sve najave i sadržaje vezane uz dojenje objavljivat će Večernji list te magazin i portal Ordinacija.hr.

Tako je u subotu, 1. listopada na Cvjetnom trgu održana Javna manifestacija „Dojenje je zakon u Gradu Zagrebu”. Tada su se građani mogli educirati i informirati o programima namijenjenim majkama, djeci, obiteljima, dobiti stručno savjetovanje, distribuirani su edukativni materijali te predstavljen projekt Savjetovalište za majke i djecu na tri lokacije: Dom zdravlja Zagreb-Istok Grižanska 4 i Ninska 16; Dom zdravlja Zagreb-Zapad Prilaz baruna Filipovića 11 te Klinička bolnica Sveti duh. Zainteresirani su građani bili upoznati i s uslugama koje pruža „Ambulanta za laktaciju”.

U utorak, 4. listopada će biti održana Stručna edukacija ljekarnika naslova „Ljekarne-prijatelji dojenja” i Breastfeeding cafe udruge Roditelji u akciji.
Besplatna radionica – predavanje za trudnice naslova „Saznajte sve – o dojenju” održat će se 5. i 6. listopada, a u četvrtak, 6. listopada održat će se i Mala škola dojenja udruge Roditelji u akciji.

Petak, 7. listopada predviđen je za 4. Hrvatski Simpozij o dojenju naslova „Dojenje – temelj održivog razvoja”.

Osim u Zagrebu, Roda i u nekoliko drugih hrvatskih gradova organizira radionice i druženja s ciljem promocije dojenja i pružanja podrške majkama koje doje ili planiraju dojiti.

Točne informacije o događanjima potražite OVDJE.