EHO, Nekategorizirano

Muški odgovor na inicijativu #MeToo

muski_crAustralski novinar i scenarist Benjamin Law kreirao je hashtag #HowIWillChange kako bi muškarci javno poduzeli akcije kojima bi se smanjila i zaustavila kultura silovanja i seksualno zlostavljanje žena, prenosi Libela.

– Muškarci, naš je red. Nakon brojnih #MeToo svjedočenja i priča žena koje su bile uznemiravane, napadane i zlostavljane, danas mi poručujemo #HowIWillChange – kazao je Law. Nakon toga dao je i prijedloge kako on sam može utjecati na smanjenje nasilja i kako se protiv njega boriti:

– Prepoznajem da ne moram biti predator kako bi bio ‘bad guy’. Dovoljno je da preispitujem zlostavljanje i da ne činim ništa po pitanju istoga – kazao je.

Kampanju #MeToo izvorno je kreirala aktivistkinja Tarana Burke prije deset godina ali ju je nedavno u hashtag pretvorila glumica Alyssa Milano koja je na Twitteru pozvala žene da podjele svoje priče o seksualnom zlostavljanju koristeći hashtag #MeToo.

Nakon što je hashtag objavljen na internetu u nedjelju, stotine tisuća žena podijelile su osobne priče o seksualnom nasilju – od uznemiravanja do silovanja. Priče i svjedočanstva pomogla su da se pokaže koliko se žena suočava ili se suočilo sa seksualnim nasiljem. Također, upućeno je i pitanje muškarcima što će učiniti da adresiraju kulturu silovanja i seksualno zlostavljanje.

Hashtag kojeg je Law kreirao želi upravo to – poduzeti akciju u redukciji seksualnog nasilja tako što potiče muškarce kako da aktivno djeluju u svojim sredinama ukazujući na slučajeve i osobe koje vrše seksualno nasilje te mijenjajući svoj stav o istome.