Intervjui, Nekategorizirano

„Nije lako ’krupne ribe’ izvesti pred sud“

DW/B. Shehu
DW/B. Shehu

Najskuplja misija Europske unije je završena. Od 15. lipnja Kosovo se samo mora brinuti za svoje pravosuđe. Zamjenik šefa misije Eulex, Nijemac Bernd Thran, u intervjuu za DW svodi bilancu misije.

Autor Adelheid Feilcke, DW

DW: Za Eulex počinje nova era, od 15. lipnja misija EU ima novi mandat. Kada je riječ o bilanci nakon deset godina, mišljenja su podijeljena, mjestimice čak i negativna. Zaključak kritičara je sljedeći: „ništa osim troškova”. Koji je Vaš zaključak?

Bernd Thran: Bilanca je zapravo pozitivna – naravno, ovisi iz kog ugla se promatra. Ako gledate iz ugla Kosovara, s jedne strane bi mogla biti negativna. S druge strane, može biti vrlo pozitivan, ako se uzme u obzir da je država Kosovo počela postojati prije deset godina i da se takoreći krenulo od nule. Tako je bilo i s misijom Eulex. Bila je to najveća misija koju je Europska unija ikada stvorila i prvi put da je jedna misija obuhvaćala i sudski mandat.

Ali upravo kada je riječ o tom mandatu sada se ocjenjuje da je relativno malo toga provedeno. Neke osobe su doduše identificirane, poznato je za što se terete, ali je učinjeno premalo…

Da, ali pritom bi trebalo da imamo u vidu da se radi o misiji koja je imala za cilj uspostavljanje vladavine prava. I kod nas u Njemačkoj ima slučajeva kada se podignu optužnice, a na kraju izreknu oslobađajuće presude. Po čemu želimo mjeriti uspjeh? Radi li se o tome da neko mora biti osuđen, da mora biti kriv ili se radi o tome da se izgradi sustav baziran na vladavini prava?

Pravi problem misije je bio: kako djelovati komunikativno? U to vrijeme se stalno govorilo o „krupnim ribama” koje je Eulex trebao uhvatiti kako bi ih osudio. Takvi zahtjevi su iznijeti pred Eulex i oni su došli izvana. Ali u tom okruženju nije bilo lako „krupne ribe” izvesti pred sud. To ovisi od toga jesu li pronađeni svjedoci, postoje li dokazi koji će biti dovoljni za okrivljujuću presudu.

EULEX: Dobra ideja, loša realizacija

Je li onda trebalo možda nastavi mandat, kako bi te stvari u budućnosti bile završene i kako bi se došlo do „krupnih riba”?

Središnje pitanje bi trebalo glasiti, što na Kosovu još možemo učiniti ukoliko zadržimo mandat kakav je bio ili ako ga izmijenimo? Deset godina smo imali mandat i naše suce, državni tužitelji i policajci, su obavili zaista dobar posao. U oblasti krivičnog prava izrečeno je 479 presuda koje imaju veze s korupcijom, organiziranim kriminalom, pranjem novca i ratnim zločinima. U oblasti civilnog prava radi se o 42.000 slučajeva. Dakle, kada je riječ o sudskoj vlasti, misija je dala rezultate, to bi se jednostavno trebalo promatrati na taj način. Ali sada smo došli do točke kada jednostavno više zadataka nego ranije moramo predati u lokalne ruke. To znači da lokalno sudstvo sada mora rješavati slučajeve i privesti ih kraju.

Mislite li da su lokalno sudstvo i organi sudske vlasti na Kosovu to u stanju obaviti profesionalno i neovisno?

Oni će se naći u situaciji da će to morati učiniti. Ranije, kada se radilo o teškim slučajevima, organi sudske vlasti su uvijek ukazivali na to da je slučaj preuzeo Eulex, da je za njih to preopasno i da se radije ne bi time bavili. Kada bi nešto krenulo naopako, uvijek je Eulex bio odgovoran, a ne lokalno sudstvo. Smatramo da smo sada došli do točke kada bi trebali prestati obavljati posao umjesto Kosovara. I zato će sada više posla doći u kosovske ruke, a mi ćemo pritom, naravno, i dalje pružati veliku podršku.

Možete li mi otkriti nekoliko podataka, kako će izgledati buduća misija i koji je njen vremenski okvir?

Prošlog tjedna smo od zemalja članica Europske unije dobili mandat od 15. lipnja ove godine, do 14. lipnja 2020. godine, dakle novi dvogodišnji mandat. Po prvi put će misija u potpunosti biti izmijenjena. Potpuno se povlačimo iz sudske oblasti, više nećemo angažirati naše suce, državne tužitelje i policiju, nećemo raditi na slučajevima, niti ćemo prihvaćati nove. Imat ćemo mandat pomoći kosovskim institucijama u svemu što rade. Savjetovat ćemo ih u oblasti kaznenog prava, jer tu su uočeni veliki propusti.

Ima još Nijemaca koji su na licu mjesta – kakav je njemački doprinos za buduću misiju, odnosno za misiju koja je već počela?

Kao prvo se nadam da će Njemačka nastaviti pomagati kao što je to do sada činila. Ja ću još do kraja godine biti zamjenik šefa misije, a za dalje ćemo vidjeti. Njemačka inače snažno podržava misiju. U nju je uključeno osamnaest policijskih službenika i dvanaest civila, pa tako, nakon Poljske, imamo najviše angažiranih ljudi koji pomažu misiju ovdje na Kosovu.