EHO, Nekategorizirano

Potpuni fijasko EU misije na Kosovu

Grafit 'Sramota EULEX-a' na zidu u Prištini
Grafit ‘Sramota EULEX-a’ na zidu u Prištini

Suci iz EU poslani na Kosovo u misiji EULEX da pomognu reformu pravosuđa i u obračunu s kriminalom na najvišoj razini sami su se našli pod optužbama za korupciju i za namještanje presuda. Umjesto da ulove “krupne ribe”, kako su se često izjašnjavali iz ove EU misije, EULEX se našao u situaciji da “krupne ribe” mora pecati u vlastitim redovima.

Piše: Augustin Palokaj, Jutarnji list

Prošli je tjedan i sam predsjednik sudaca EULEX-a Malcolm Simmons dao ostavku s te funkcije, vratio se u London te francuskom Le Mondeu kao razlog naveo korupciju u EULEX-u. Tu je misiju nazvao “političkom, a ne misijom vladavine prava”, a sve one koji misle da ta misija EU nije politička “naivnima i glupima”.

Teške optužbe

Njegove su optužbe ozbiljne. Kaže da je tražio pomoć od britanskog Foreign Officea i Europske unije iz Bruxellesa, ali ju nije dobio. Spominju se sumnje da su neki suci tražili da im se ljubavnice postave u isto sudsko vijeće kako bi “provodili više vremena zajedno”, da neki suci primaju plaću kao suci na Kosovu a uopće nisu ondje. Simmons je rekao Le Mondeu da su mu kolege hakirale e-mailove i dijelili ih međusobno te da su od njega tražili da osudi Fatmira Limaja, bivšeg ministra, jer nisu htjeli da on bude kandidat na izborima.

U EU su potvrdili da se u Bruxellesu vodi istraga za ove navode, ali i da britanski sudac Simmons nije dao argumente za svoje tvrdnje i ne surađuje s istragom. Njegovo javno iznošenje optužaba nazivaju “osvetom jer je i on osobno pod istragom”. Međutim, i način na koji se sada EULEX i EU obračunavaju s ovim sada već bivšim predsjednikom Vijeća sudaca EU na Kosovu doima se kao osveta. On je neometano radio, pa čak i napredovao, u toj misiji još od 2008. Sada se dovodi u pitanje čak i njegovo profesionalno iskustvo za tu funkciju. Prije dolaska na Kosovo Simonms je radio u BiH, također kao međunarodni sudac, te su ga i ondje optuživali za razne slučajeve, ali kao stranac ni u BiH ni na Kosovu nije morao poštovati bilo kakve zakone ili procedure tih država jer je imao zaštitu svoje zemlje i Europske unije. U Britaniji je, navodno, bio neuspješan odvjetnik i nije imao nikakvo sudsko iskustvo, ali u BiH i na Kosovu bio je na samom vrhu međunarodnih sudaca.

Britanska tužiteljica Maria Bamieh, Hazir Reka / REUTERS

Prijašnje afere

Neslužbeno se doznaje da se protiv Simmonsa vodi istraga pod sumnjama da je namjerno oslobodio optužbi ključne političke figure na Kosovu. Tako se EU našla u neugodnoj situaciji u kojoj se pojavljuju i optužbe da se zbog političkih razloga inzistiralo na kažnjavanju političara bez obzira na dokaze. Ovo nije prvi skandal EULEX-a. Prije nekoliko godina tužiteljica iz Velike Britanije Maria Bamieh optužila je jednog suca EULEX-a da je od kriminalaca primao mito kako bi ih oslobodio. Nakon toga je EU pokrenula “neovisnu istragu”, ali su se zaključci odnosili uglavnom na procedure. Što se kaznene odgovornosti tiče, nitko nije odgovarao. EULEX je najveća i najskuplja EU misija s područja vladavine prava. Za nju je samo na Kosovu već potrošeno više od milijardu eura, a ta misija riskira biti upamćena kao najveći promašaj EU. Glavni urednik Kohe ditore Agron Bajrami, kako ga citira portal Politico, kaže da su očekivali da EULEX pomogne u europeizaciji Kosova, a zapravo se dogodilo da se EULEX balkanizira.

 

Preuzeto sa portala: Jutarnji list