Nekategorizirano, Svijet

Lech Walesa pridružio se prosvjednicima u Varšavi

EPA/JACEK TURCZYK
EPA/JACEK TURCZYK

Bivši šef Solidarnosti i dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa pridružio se u srijedu navečer prosvjednicima okupljenima ispred Vrhovnog suda u Varšavi kako bi zajedno s njima branio neovisnost sudstva u Poljskoj.

“Ako bude potrebno, vratit ću se ovamo kako bih vas vidio i kako bismo razgovarali”, obratio se sudionicima prosvjeda ispred Vrhovnog suda čijih će se trećina sudaca morati umiroviti nakon što je novi zakon stupio na snagu u srijedu.

EU optužuje poljsku vladajuću stranku Prava i pravde (PiS) da pokušava preuzeti kontrolu nad sudstvom i potkopati demokratske standarde. Varšava kaže da su promjene nužne kako bi se sudstvo oslobodilo načina razmišljanja i djelovanja tipičnih za komunističko razdoblje.

Predsjednica Vrhovnog suda Malgorzata Gersdorf, prkoseći novom zakonu, došla je u srijedu ujutro u svoj ured kao i obično i dobila pljesak stotina pristaša koji su pjevali poljsku nacionalnu himnu. “Moj dolazak nema veze s politikom nego s vladavinom prava”, rekla je novinarima.

Gersdorf ima 65 godina odnosno dob u kojoj se suci sada trebaju umiroviti, ali ta stručnjakinja za ustavni zakon kaže da ona ispunjava uvjete da ostane na dužnosti dok joj ne istekne šestogodišnji mandat. Postala je predsjednica Vrhovnog suda 2014.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je u srijedu u Europskom parlamentu branio reforme poljskog pravosuđa za koje Bruxelles i poljska oporba smatraju da narušavaju neovisnost pravosuđa ističući da se Europa mora temeljiti na poštivanju suvereniteta i tradicija država članica.

Morawiecki je u raspravi o budućnosti Europe na plenarnoj sjednici u Strasbourgu istaknuo kako “sve države članice imaju pravo definirati svoj pravosudni sustav slijedeći svoje tradicije”.

Poljsku su novi masovni prosvjedi protiv vladine reforme pravosuđa protresli već u utorak navečer.

Tisuće Poljaka izišlo je na prosvjed na ulice Varšave i drugih poljskih gradova. Pred poljskim Vrhovnim sudom okupilo se oko 4.000 ljudi, mnogi od njih izvikujući “slobodni sudovi”, “sramota”, “ustav” te noseći zastave Poljske i Europske unije.

Reforma je stupila na snagu u ponoć u noći s utorka na srijedu, unatoč jakom otporu javnosti i pravnom postupku koji je zbog toga protiv Varšave pokrenula Europska unija.

Poljska vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) preuzela je putem izmjena zakona i smjena dužnosnika de facto kontrolu nad cijelim pravosuđem, uključujući Ustavni sud i tužiteljstvo, koje sada odgovara ministru pravosuđa. (Hina)