Nekategorizirano, Svijet

Poljski Senat prihvatio spornu reformu unatoč prosvjedima

 EPA/Tomasz Gzell
EPA/Tomasz Gzell

Poljski senatori su u noći na srijedu prihvatili sporni nacrt zakona o izboru novog predsjednika Vrhovnog suda, uz povike prosvjednika koji su u posljednji tren pokušali spriječiti donošenje te reforme koja je naišla na kritiku Europske unije.

Šezdeset je senatora glasovalo za nacrt zakona, trideset je bilo protiv i jedan je bio suzdržan. Oporbeni senatori su nakon glasovanja skandirali “Sloboda sudovima” i “Sloboda Poljskoj”.

Nacrt zakona koji je u brzinskoj proceduri prošao u donjem domu parlamenta (Sejmu), treba još potpisati konzervativni predsjednik države Andrzej Duda koji će iz toga sigurno izvući političku korist, a napose dobiti pristanak stranke Pravo i Pravda (PiS, na vlasti) za svoj referendum za novi ustav.

“Sramite se!”, “Senat je naš”, “Senatore, ne potpisuj, povijest će ti suditi!”, izvikivalo je oko tisuću prosvjednika koji od prošlog tjedna negoduju ispred zgrade parlamenta. Njihovi su se povici čuli u dvorani u kojoj je zasjedao Senat. Stotinjak najupornijih ostalo je sve do glasovanja u 1.40 sati po mjesnom vremenu.

“Cilj ovog zakona je samo promjena sudaca” Vrhovnog suda, rekao je uoči glasovanja liberalni senator Aleksander Pociej (Građanska platforma, PO, oporba).

Autori ovog nacrta zakona ističu da mu je cilj ponajprije ubrzati izbor novog predsjednika Vrhovnog suda koji će zamijeniti Malgorzatu Gersdorf koja ne želi otići u mirovinu, na što je žele prisiliti konzervativci u okviru pravosudne reforme koju kritiziraju oporba i Bruxelles.

Zbog odredaba nacrta zakona o Vrhovnom sudu Europska komisija je pokrenula pravni postupak protiv Poljske koji bi se mogao završiti financijskim sankcijama.

EK je usto prvi put uveo Poljskoj mjere zbog cjelokupne pravosudne reforme koja, drži Bruxelles, “sustavno” prijeti vladavini prava jer omogućuje vladi kontrolu nad pravosuđem. (Hina)