Nekategorizirano, Svijet

Poljska odustala od ograničavanja pristupa medija parlamentu

Prosvjednici pred poljskim parlamentom, foto EPA
Prosvjednici pred poljskim parlamentom, foto EPA

Poljski vladajući konzervativci odustali su od kontroverznih prijedloga da se ograniči pristup medija parlamentu, što je izazvalo velike kritike oporbe i masovne ulične prosvjede, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda.

No, iako je vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pristala na kompromis glede medija, izbio je novi spor oko usvajanja proračuna za iduću godinu, što oporba smatra “ilegalnim”.

PiS je “odustao od prijedloga o medijima koji je izazvao spor koji smo vidjeli u parlamentu…. Sve je vraćeno na početak”, rekao je Duda u ponedjeljak poslijepodne u intervjuu za poljsku javnu televiziju TVP.

Predsjednik Senata Stanislaw Karczewski, član PiS-a, rekao je ranije novinarima da će stara pravila o pristupu medija parlamentu za sada ostati na snazi, a nove prijedloge iznijet će do 6. siječnja.

Duda je pozvao oporbene zastupnike, koji su u petak zauzeli parlament, da “pokažu dobru volju” i prekinu prosvjed.

“Pozivam na mir i da se samo malo promisli, jer je ovo važno unutarnje pitanje. Uz to, pred nama su blagdani i Poljaci su zabrinuti zbog situacije. Želim da se problem riješi”, rekao je.

Duda se u nedjelju sastao s čelnicima oporbe, a u ponedjeljak s predsjednikom PiS-a Jaroslawom Kaczynskim.

Tisuće ljudi prosvjeduju od petka na ulicama Varšave i u drugim gradovima zbog novih nedemokratskih poteza PiS-a.

Deseci oporbenih zastupnika zauzeli su u petak glavnu dvoranu za rasprave u parlamentu, a prosvjednici su blokirali izlaze iz zgrade.

Tisuće ljudi, okupljene u građanskoj inicijativi Odbor za obranu demokracije (KOD), prosvjedovale su u nedjelju do kasno navečer ispred zgrade parlamenta u znak potpore oporbenim zastupnicima.

Manji provladin skup bio je organiziran ispred predsjedničke palače.

Kriza je izbila prošli tjedan zbog planova PiS-a da ograniči pristup medija parlamentu i zabrani im svako snimanje u zgradi. Po planu, svaki medij mogao bi u parlament poslati samo dvoje novinara, a snimanje bi bilo dopušteno samo pet televizijskih kuća.

Po dokumentu objavljenom na internetskoj stranici Sejma, parlament je ove godine izdao 300 stalnih i 200 privremenih akreditacija za novinare, a kada zasjeda odobri se do 300 dnevnih propusnica. To znači da se u parlamentu u isto vrijeme može nalaziti 800 novinara. PiS je tvrdio da bi nova pravila omogućila bolje radno okružje zastupnicima i novinarima.

“Ilegalno” usvajanje proračuna

Oporbeni zastupnici također traže da parlament ponovno glasuje o proračunu za iduću godinu, tvrdeći da je njegovo usvajanje “ilegalno”. Objašnjavaju da je proračun izglasan na brzinu u petak navečer u drugoj prostoriji parlamenta nakon što su oni zauzeli glavnu dvoranu, bez prethodne rasprave i možda i bez kvoruma.

No PiS odbija ponoviti glasovanje. Senat bi proračun trebao razmotriti u utorak.

Nova epizoda u ustavnoj krizi

Uz to, Duda je u utorak imenovao Juliju Przylebsku novom privremenom predsjednicom Ustavnog suda, nakon što je istekao mandat dosadašnjem predsjedniku Andrzeju Rzeplinskom, koji nije odgovarao vlasti.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da poljski ustav ne dopušta imenovanje privremenog predsjednika Ustavnog suda nego da bi tu dužnost trebao preuzeti njegov potpredsjednik, Stanislaw Biernat.

On je za privatnu postaju TVN24 kazao kako namjerava obnašati tu dužnost, što upućuje na novo zaoštravanje krize na Ustavnom sudu.

Imenovanje Przylebske omogućeno je jednim od triju novih zakona o Ustavnom sudu koji su nedavno usvojeni.

Europska komisija pokrenula je početkom godine protiv Poljske postupak zbog kršenja vladavine prava zbog kontroverznih reformi Ustavnog suda kojima je Sud stavljen pod kontrolu vlasti.