Nekategorizirano, Svijet

Europski sud naredio Poljskoj da ukine zakon o ranijem umirovljenju sudaca

EPA
EPA

– Najviši europski sud odlučio je u ponedjeljak da Poljska mora odmah ukinuti zakon kojim su prisilno umirovljeni neki suci Vrhovnog suda, podvlačeći crtu pod spor između Varšave i Bruxellesa.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ranije je pristala izmijeniti zakon kojim je spuštena dob za odlazak u mirovinu sudaca, nakon što je Europski sud pravde (ECJ) u listopadu donio privremenu mjeru protiv toga zakona.

Odluka od ponedjeljka znači da je presuda konačna.

Donji dom poljskog parlamenta u kojemu većinu imaju konzervativci odobrio je krajem studenoga nacrt zakona o izmjeni spornog zakona o Vrhovnom sudu.

Učinio je to nakon što je ECJ, na kojemu je Europska komisija podigla tužbu protiv Poljske, prisilio potonju da odmah zaustavi svoju reformu po kojoj su suci iznad 65 godina života morali otići u mirovinu, kakvih je trećina na Vrhovnom sudu, među kojima i njegova predsjednica Malgorzata Gersdorf.

Odluka suda sa sjedištem u Luxembourgu dio je duge priče o reformi poljskog pravosuđa koju konzervativna nacionalistička vlada provodi od 2015. Bruxelles drži da promjene koje uvodi PiS krše načelo neovisnosti sudstva i ugrožavaju vladavinu prava u Poljskoj, zbog čega bi ta država mogla izgubiti pravo glasa u EU-u.

Varšava brani svoju reformu pravosuđa ističući da je nužna radi suzbijanja korupcije i mreža naslijeđenih iz doba komunizma.

No, s približavanjem nacionalnih izbora iduće godine, poljska vlada pokazala je da omekšava stavove u vezi brojnih pitanja.

Očekuje se da će predsjednik Andrzej Duda, veliki pristaša sporne pravosudne reforme, kasnije u ponedjeljak odobriti izmijenjeni zakon kojim se ukida odredba o ranijem odlasku u mirovinu sudaca Vrhovnog suda. (Hina)