Nekategorizirano, Svijet

Komisija odlučila tužiti Poljsku zbog zakona o Vrhovnom sudu

EPA/Adam Guz POLAND
EPA/Adam Guz POLAND

Europska komisija tužit će Poljsku najvišem europskom sudu zbog novog zakona po kojem će u mirovinu morati otići oko 40 posto sudaca Vrhovnog suda, objavili su dužnosnici u četvrtak

“Komisija je donijela odluku da podnese tužbu”, rekao je neimenovani dužnosnik EK.

Reuters navodi da tužba Europske komisije najvjerojatnije neće zaustaviti otpuštanje sudaca, jer zakon o tome stupa na snagu 3. srpnja.

EU već dulje poziva Varšavu da odustane od spornih pravosudnih reformi za koje tvrdi da stavlja sudove pod snažniju političku kontrolu.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi kako su reforme potrebne kako bi se ubrzao iznimno neefikasan pravosudni sustav.

Dio reforme je i prisilno umirovljenje oko 40 posto sudaca Vrhovnog suda od srpnja. Nove suce će u budućnosti imenovati predsjednik koji je trenutno saveznik PiS-a.

Varšava je nakon dvije godine sukoba s Bruxellesom ove godine ponudila neke ustupke kako bi se ti odnosi poboljšali, pa su tako dijelom smanjili nove ovlasti ministra pravosuđa kojima bi svojevoljno mogao imenovati i suspendirati suce.

No EU tvrdi kako to nije dovoljno i da održavanje vladavine prava – jednog od temelja Unije – nije pitanje političkih dogovora Varšave i Komisije.