Nekategorizirano, Svijet

EK ponovno upozorava Poljsku na vladavinu prava

Poljski Ustavni sud: predsjedatelj sudac Andrzej Rzeplinski sa sucima Piotr Tuleja (D) i Andrzej Wrobel (L), Foto: EPA
Poljski Ustavni sud: predsjedatelj sudac Andrzej Rzeplinski sa sucima Piotr Tuleja (D) i Andrzej Wrobel (L), Foto: EPA

Europska komisija (EK) upozorila je u srijedu da u Poljskoj i dalje postoji sustavni problem u području pravne države te je Varšavi uputila nove preporuke u vezi s kontroverznim reformama ustavnog suda na koje mora odgovoriti u roku od dva mjeseca.

“EK je odlučila poslati dodatne preporuke poljskoj vladi jer su se pojavili novi problemi u vezi s vladavinom prava u Poljskoj. Neovisnost pravosuđa od najveće je važnosti za vladavinu prava”, izjavio je prvi potpredsjednik EK-a Frans Timmermans, nakon tjednog sastanka komisije koja je na dnevnom redu imala i pitanje pravne države u Poljskoj.

“EK neće zanemariti ovo pitanje i nastavit će tražiti rješenja u dijalogu s poljskim vlastima ne prejudicirajući druge korake koje bismo mogli poduzeti ako taj dijalog ostane i dalje bez rezultata”, dodao je.

Timmermans je podsjetio da prethodne preporuke nisu provedene i da stoga postoji sustavni problem s pravnom državaom u Poljskoj.

EK je u srpnju zatražila od poljskih vlasti poštuju odluke ustavnog suda, da objave sve njegove odluke i da povuku sve mjere koje ometaju njegov rad.

Te preporuke su ostale bez odjeka, što je nagnalo neke krugove u Europskom parlamentu da zatraže sankcije protiv Poljske.

Europska unija može kazniti svoju članicu suspenzijom njezina prava glasa u Vijeću EU-a, što je predviđeno člankom 7 Ugovora o EU-u.

Taj članak nikada nije aktiviran, a na njega se moguće pozvati u slučajevima kada postoji “teško i ustrajno” kršenje pravne države.

Na pitanje razmatra li Komisija mogućnost aktiviranja toga članka, Timmemans je odgovorio. “ništa ne isključujemo, vidjet ćemo kada za to dođe trenutak”.

“Svaki građanin Poljske ima pravo na jasnu trodiobu vlasti, pravo znati da sudac pred kojeg dođe ne slijedi upute političke stanke ili vlade”, istaknuo je Timmermans.