Nekategorizirano, Svijet

Komisija formalno upozorila Poljsku zbog vladavine prava

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Europska komisija uputila je u srijedu formalno upozorenje Poljskoj zbog zabrinutosti za vladavinu prava nakon kontroverznih reformi ustavnog suda u toj zemlji.

“Vladavina prava jedan je od temelja Europske unije. Imali smo konstruktivne razgovore koji bi sada trebali rezultirati konkretnim koracima za rješenje sustavnih rizika za vladavinu prava u Poljskoj”, izjavio je prvi potpredsjednik Komsiije Frans Timmermans.
Komisija je usvojila mišljenje, što je prvi korak predviđen Okvirom za zaštitu vladavine prava. U mišljenju su navedene primjedbe Komisije o kojima bi se trebao nastaviti dijalog s poljskim vlastima kako bi se pronašlo rješenje.

Okvir za zaštitu vladavine prava je mehanizam, koji je uveden u ožujku 2014. godine. Sam Okvir ne podrazumijeva nikakve sankcije i ne daje Komisiji mogućnost da kazni vladu, uskrati financijska sredstva EU -a ili joj oduzme pravo glasa u EU. On je dizajniran tako da Komisiji i vladi omogućava razgovor i pregovore o rješenju i tek ako to ne dovede do rješenja može se pokrenuti postupak za aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u, koji predviđa ukidanje prava glasa članici, što dosad nikad nije korišteno.

Okvir podrazumijeva tri koraka. U prvoj fazi Komisija analizira situaciju, prikuplja informacije i procjenjuje ima li jasnih elemenata koji ukazuju na sustavne prijetnje vladavini prava. Ako na temelju tih procjena Komisija vjeruje da postoji sustavan prijetnja za vladavinu prava onda pokreće dijalog s tom zemljom slanjem “Mišljenja o vladavini prava” u kojem iznosi svoje primjedbe. To mišljenje služi kao upozorenje zemlji članici, a ona ima mogućnost odgovoriti na to mišljenje.
Druga faza nastupa ako primjedbe Komisije nisu na zadovoljavajući način razrješene kroz dijalog sa zemljom članicom. Komisija tada upućuje “Preporuku za vladavinu prava”. U toj preporuci Komisija navodi da zemlja članica treba riješiti definirane probleme unutar ograničenog vremenskog razdoblja, a zemlja članica je dužna obavijestiti Komisiju što je poduzela u vezi s tom preporukom.
U trećoj fazi Komisija prati provodi li se preporuka i kako. Ako nema zadovoljavajućeg odgovora, onda postoji mogućnost da Komisija, Europski parlament ili skupina od 10 zemalja članica pokrenu aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u.
Europska komisija pokrenula je 13. siječnja dijalog s Poljskom kako bi se utvrdilo je li njezina nova konzervativna vlada izmjenama zakona o Ustavnom sudu i javnim medijima prekršila europske demokratske standarde.
“Mišljenje koje smo danas usvojili predstavlja našu procjenu stanja stvari. Na tom temelju mi smo spremni nastaviti dijalog s poljskim vlastima”, rekao je Timmermans, dodajući da se Komisija ne namjerava “ulaziti u političku raspravu u Poljskoj.” “Politička pitanja u Poljskoj stvar su političara u Poljskoj, ne Europske komsije. Naš je posao zaštita vladavine prava”, rekao je.

Poljska konzervativna vlada je po dolasku na vlast donijela nova pravila o funkcioniranju Ustavnog suda, prema kojima je za donošenje odluke umjesto obične potrebna dvotrećinska većina od ukupno 15 sudaca te je potreban kvorum od 13 sudaca umjesto dotadašnjih 9. Propisuje se i da mora razmatrati predmete kronološkim redom kojim ih je zaprimio. Nova je vlada odbacila nove suce koje je imenovala prethodna vlada.

Vladajuća stranka tvrdi da te promjene odražavaju novu ravnotežu vlasti nakon njezine izborne pobjede u listopadu. No, Ustavni sud te je promjene odbacio presudom donesenom 9. ožujka ove godine, koju poljska vlada ne priznaje.
Sud je, međutim, odluku donio po starim pravilima koja su regulirala njegov rad, dok vlada tvrdi da je trebao postupati po novim.
Komisija drži da te promjene negativno utječu na sposobnost Ustavnog suda da donosi mišljenja o usklađenosti novih zakona s ustavom zemlje.
Odnosi između Bruxellesa i Varšave zategnuti su zbog sumnji u poštovanje demokratskih standarda i temeljnih vrijednosti nakon dolaska nove vlasti, ali i zbog odbijanje Poljske da prima izbjeglice.
Zbog toga su neke zemlje predlagale da su Poljsku kazni oduzimanje dijela sredstava iz europskih fondova, koji su zemlji pomogli da ostvari do sada nezabilježeni gospodarski rast u poljednjih desetak godina. (HINA)