Nekategorizirano, Svijet

Europska komisija nije dosljedna u kontroli proračuna u zemljama EU

Europski revizorski sud pozvao je Komisiju da bude transparentnija u ocjenjivanju poštivanja proračunskih propisa u državama EU.
Europski revizorski sud pozvao je Komisiju da bude transparentnija u ocjenjivanju poštivanja proračunskih propisa u državama EU.

Članice EU dužne su držati proračunski manjak ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i ograničiti dug na 60 posto BDP-a.

Ako manjak prekorači tu granicu ili se dug ne smanjuje odgovarajućim intenzitetom, Europska komisija i ministri financija EU utvrđuju ciljeve i rokove za ispravljanje tih neravnoteža u okviru postupka za slučajeve prekomjernog deficita (EDP).

Komisija ne primjenjuje dosljedno tu proceduru, zaključili su revizori EU-a u izvješću, dodavši također da Europska komisija nije učinkovita u prikupljanju pouzdanih podataka od zemalja članica niti u inzistiranju da provedu potrebne strukturne reforme.

Predmet analize bila je Komisijina primjena postupka za slučajeve prekomjernog deficita u razdoblju od 2009. do 2015. godine za Italiju, Francusku, Njemačku, Češku, Cipar i Maltu.

Revizori smatraju da je Bruxelles 2015. bio jako fleksibilan i u velikoj je mjeri koristio svoje diskrecijsko pravo u slučaju Italije i Francuske, odlučivši da neće pokrenuti postupak prekomjernog deficita protiv Italije, unatoč solidnim pokazateljima o kršenju propisa o dugu. Francuskoj su pak dali više vremena da svede deficit ispod tri posto unatoč tome što su podaci opravdavali stroži postupak.

U Komisiji su odbacili te kritike, tvrdeći da prema svima postupaju jednako.

Europski revizorski sud (ECA) također je pozvao Komisiju i da bude transparentnija u ocjenjivanju poštivanja proračunskih propisa u državama EU.

“Još je uvijek premalo javno dostupnih informacija o Komisijinim podatkovnim pretpostavkama i parametrima”, ocjenjuju revizori, dodajući da ta ocjena “otvaranja pitanje o općoj pouzdanosti njezinih procjena”.

U primjedbama priloženim izvješću Komisija odgovara da u potpunosti poštuje načelo transparentnosti i da su objavili detaljne informacije o glavnim mjerama.