Nekategorizirano, Stajališta

Lipa: Vlada propustila priliku za smanjenje deficita i duga

logoUdruga poreznih obveznika Lipa smatra da je Vlada prijedlogom proračuna za 2017. godinu propustila priliku za dodatno smanjenje deficita i javnog duga zamrzavanjem rashoda i prodajom državne imovine te je pozivaju na hitnu provedbu reformi i smanjivanje parafiskalnih nameta, prenosi Hina.

Iz udruge Lipa u utorak su istaknuli da podržavaju Vladu u nastojanjima da deficit drži na razini 1,7 posto BDP-a, vodi računa o smanjenju udjela javnog duga u BDP-u te nastojanjima da poreznom reformom rastereti rad i poduzetništvo.

“Međutim, propuštena je prilika da se deficit i javni dug dodatno smanje, fiskalno konzervativnijim pristupom: zamrzavanjem rashodne strane proračuna i prodajom državne imovine”, ističu u priopćenju.

Kažu i da se Vlada oslanja na optimističan scenarij rasta BDP-a od 3,2 posto u idućoj godini te na povlačenje sredstava iz EU-a, u sasvim nesigurnom domaćem i globalnom okruženju. Pritom napominju da bilo kakav poremećaj može narušiti krhku ravnotežu u koju su postavljeni deficit, javni dug, rashodi i prihodi proračuna, te uspješnost hrvatskog gospodarstva.

Lipa se protivi i uvođenju poreza na prvu nekretninu, unatoč uvođenju subvencije kamata na stambene kredite mladima od 45 godina, kao i uvođenju poreza na nekretnine od 1. siječnja 2018.

Protivi se i uvođenju obvezne minimalne bruto plaće za direktore poduzeća, što će, smatra, mnogim malim poduzećima u potpunosti poništiti efekt smanjenja poreza na dobit i natjerati na zatvaranje, kao i poreza od 54 posto građanima koji ne mogu dokazati porijeklo svoje imovine, niti su za nju platili poreze, čime im ostaje 46 posto imovine nepoznatog podrijetla. Kako ističu, Vlada mora voditi računa da smo svi jednaki pred Ustavom.

Lipa je i protiv rasta duga zdravstva i mase javnih plaća te potencijalnog rasta troškova koji slijedi iz najava nekih zakona, stečenih prava interesnih skupina i sl.

“Od Vlade očekujemo što hitnije provođenje svih neophodnih reformi – javne uprave, školstva, pravosuđa, zdravstvenog i mirovinskog sustava – kako bismo dugoročno postavili zdrave temelje gospodarstvu i digli se s gospodarskog dna EU-a, gdje je iza nas još jedino Bugarska te zaustavili trend iseljavanja i izvjesnu demografsku katastrofu. Također očekujemo brže i odlučnije smanjenje parafiskalnih nameta, raznih administrativnih tereta te primjeren, a ne represivan tretman poreznih tijela prema građanima i poduzetnicima”, navode iz Lipe.