Nekategorizirano, Stajališta

Lipa: Vladin program reformi nedovoljno ambiciozan

Izvor i ilustracija: HINA
Izvor i ilustracija: HINA

Udruga poreznih obveznika Lipa smatra pohvalnim što se Vlada u Nacionalnom programu reformi uhvatila u koštac s problemom javnog duga, ali i da je program nedovoljno ambiciozan te da se ne bavi nekima od gorućih problema zemlje, poput destimulativne porezne politike, korupcije i sukoba interesa u pravosuđu, priopćila je u ponedjeljak ta udruga.

Lipa poručuje da Nacionalni program reformi predstavlja nastavak godišnjih ciklusa usklađivanja ekonomskih politika EU.

“Pohvaljujemo činjenicu da se tim programom ova Vlada uhvatila u koštac s problemom javnog duga, a na čemu je udruga Lipa inzistirala od svojeg osnivanja. Međutim, mislimo da se program ne bavi nekim od gorućih problema zemlje poput destimulativne porezne politike te korupcije i sukoba interesa u pravosuđu. Nadalje, smatramo da utire put daljnjem propadanju javnog zdravstvenog sustava”, stoji u priopćenju Udruge Lipa.

Poručuje, također, da ne podržava ni najavljeno uvođenje poreza na nekretnine jer je, smatra, takav potez suprotan predizbornim najavama, te predstavlja prevaru birača.

S druge strane, Lipa podržava najavljeno smanjenje deficita i konsolidaciju javnog duga, kao i smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja gospodarstva, budući da su to osnovni preduvjeti za gospodarski rast i izlazak Hrvatske iz recesije.

Pozdravljaju i reformu javne uprave, kurikularnu reformu te liberalizaciju tržišta usluga sukladno pravilima EU-a o slobodi unutrašnjeg tržišta.

Široku mogućnost rada liječnika iz sustava javnog zdravstva u privatnim ustanovama smatraju svojevrsnim priznanjem da Vlada javni sustav ne planira učiniti dovoljno poticajnim za one najbolje, pa to želi kompenzirati otvaranjem vrata dodatnom radu liječnika izvan sustava, a što će, po njima, narušiti kvalitetu javnog zdravstva.

Ukazuju da reforma ne spominje mjere za suzbijanje korupcije u pravosuđu koje je, umjesto dijela rješenja, postalo dijelom problema. Ističu da posljednji događaji iz tog područja ukazuju da je u Hrvatskoj ugroženo načelo vladavine prava.

“Zabrinjava to što se Vlada, prema brojkama iz Programa konvergencije, zadovoljila trajnim strukturnim deficitom proračuna do kraja ovog desetljeća, a da u isto vrijeme nije hrabrije naznačila prostor za smanjenje poreznog opterećenja”, ističe se u priopćenju Udruge Lipa.

Dodaje se da porezi na dobit, njenu isplatu i kapitalne dobitke fundamentalno guše poduzetništvo i funkcioniranje tržišta kapitala, a što je još važnije, izrazita progresivnost poreza na dohodak s najvišom stopom od 40 posto, koja se primjenjuje na srednje dohotke, odbija tehnološke tvrtke, visokostručne zaposlenike i vrhunske menadžere, koji su motor razvoja.

“Apeliramo na Vladu da u najkraćem mogućem roku ispravi ove nedostatke i objavi konkretan plan porezne reforme koja će zajamčiti ubrzanje tehnološkog i ekonomskog razvitka Hrvatske”, ističe se u priopćenju.

Udruga Lipa zaključuje da reformski paket smatra nedovoljno ambicioznim. “Nastavit ćemo snažno podržavati potrebne strukturne reforme, a od Vlade tražimo da u budućnosti bude dosljednija i hrabrija”, zaključuje Lipa.