Nekategorizirano, Stajališta

Jedanaest ekoloških udruga i inicijativa uputile otvoreno pismo ministru Ćoriću iskazujući protivljenje gradnji KKPE Peruća

Prosvjed_protiv_termoelektrane_Peruca– Jedanaest ekoloških udruga i građanskih inicijativa iz cijele Hrvatske u nedjelju su uputile otvoreno pismo ministru energetike i zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću u kojem su se pridružile protivnicima projekta “Vis Viva” odnosno izgradnji kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) na jezeru Peruća i reverzibilne hidroelektrane Vrdovo te pozvale ministra da odbije izdati pozitivno rješenje Procjene utjecaja na okoliš za cijeli projekt.

U pismu navode pet ključnih problema tog projekta. Najprije napominju da je riječ o privatnom projektu koji želi koristiti javna sredstva i spominju sukob interesa Marije Pejčinović Burić i njenog supruga Zorana Burića. Dalje ističu da će termocentarala ili ‘predator od 500 MW’ jednostavno “progutati” Peruću i Cetinu i uništiti ogroman bazen pitke vode. Također, upozoravaju na mogućnost da privatnik kontrolira energetski sustav RH.

Tako, među ostalim, napominju da je cijena goriva za termoelektranu veća od prodajne cijene struje te se stoga pitaju zašto privatni investitor radi neisplativ projekt, a odgovor je, odnosno “caka”, kako pišu, u zakonima Republike Hrvatske.

Naime, objašnjavaju, u Zakonu o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji piše da takve termoelektrane imaju pravo na državne poticaje putem subvencija, što znači da bi razliku u cijeni trebali plaćati svi građani RH.

“Samim tim ovaj projekt nije lokalni već utječe na sve građane RH. To znači da bi država sudjelovala u ‘legalnoj pljački’, a to bi plaćali građani cijele Hrvatske u iznosu višem od milijardu kuna godišnje javnih sredstava, posredno preko leđa građana i gospodarstvenika”, upozoravaju.

Ukazuju i na to da je vlasnik projekta “Vis Viva” Zoran Burić, suprug potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić te da je “upravo u njezinom mandatu taj projekt (I. faza) odlukom Povjerenstva za strateške projekte, a pod predsjednicom Komisije (potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva) Martine Dalić predložen Vladi RH za Listu strateških, od interesa za Republiku Hrvatsku”.

“Na temelju kojih kriterija? Sam energent (plin) koji bi trebao pokretati termoelektranu je gorivo 19. stoljeća. Ako je to strategija Vašeg, odnosno našeg ministarstva onda se pitamo kamo mi to idemo? Sukob interesa je očigledan, sad je ovo jednostavno pitanje morala i oglušivanja”, pišu ministru Ćoriću.

“Predator od 500 MW” progutat će Peruću i Cetinu; to je Domovinski problem

Eko-udruge upozoravaju i da će “predator” od 500 MW snage “jednostavno ‘progutati’ Peruću i Cetinu”, navodeći da će svaki inženjer, koji ima imalo smisla za odnose i brojeve, za tu gradnju pitati “tko je tu lud?“. “Jednostavno, i bez većeg računa, 500 MW je predimenzionirano za Peruću i Cetinu”, poručuju.

Navode i da bi termoelektrana uništila bazen pitke vode djevičanske čistoće od najmanje 564 milijardi litara vode godišnje koji bi, naglašavaju, “trebao biti iznad bilo kakvih i bilo čijih interesa, ponajmanje privatnih, k tome posve bezumnih”.

Zimi se rijekom Cetinom napaja 500 tisuća ljudi, dok je ljeti taj broj dvostruk, dodaju te podsjećaju da je peticiju protiv gradnje do sada potpisalo preko 25 tisuća osoba iz države i svijeta.

Na kraju, pozivajući se na zaključke inicijative “Javno je dobro”, ocjenjuju da je termoelektrana “tek dimna zavjesa, a da je pravi cilj vlasnika projekta ‘Vis vive’ preuzimanje kontrole nad energetskim sektorom pomoću reverzibilne hidroelektrane Vrdovo”.

“Namjena reverzibilnih hidroelektrana jest skladištenje struje iz obnovljivih izvora (vjetroelektrana i solara) kad je struja jeftina te njezina proizvodnja i isporuka potrošačima kada je za njom potražnja velika. Na razlici cijene se može postići ogromna zarada, no, i još važnije, kontrola energetskog sustava. U ovom bi slučaju reverzibilna elektrana, a time i kontrola, bile posve u privatnim rukama”, objašnjavaju i tvrde kako “takav ‘opaki plan’ nije moguć ni u jednoj civiliziranoj državi, gdje kontrolu nad cijenom i isporukom uvijek ima država”.

U tom kontekstu naglašavaju i da “reverzibilna hidroelektrana Vrdovo postaje i pitanje domovinske sigurnosti” o čemu su, navode, izvijestili i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, uz zahtjev za ispitivanje odgovornosti svih izravno i neizravno odgovornih osoba.

“Poštovani ministre, apeliramo na Vašu odgovornu funkciju da upoznate s ovim pismom premijera kako bi dublje sagledali sve navede činjenice, te odbili izdavanje pozitivnog rješenja Procjene utjecaja na okoliš (PUO) KKPE Peruća kao i s njom povezanih svih objekata Vis Viva”, pišu ministru Ćoriću uz zamolbu da preuzme moralnu i stručnu odgovornost i zaustavi pokušaje izgradnje tako štetnog projekta.

Pismo potpisuju udruge “Krizni Eko Stožer Varaždin”, “Javno je dobro – Hrvatska”, “Koprivnica kakvu zaslužujemo”, Udruga “Eko Zagreb”, Krizni Eko Kaštelanski Stožer – Split i Kaštela, Krizni Eko Stožer Marišćina – Rijeka, Krizni Eko Stožer Zagreb, Srđ je naš – Dubrovnik, Udrugu za zaštitu okoliša Jakuševec – Zagreb, Građanska inicijativa – Čuvajmo Rapske plaže – Rab i Za naš Supetar – Brač. (Hina)