Aktivizam, Nekategorizirano

GONG: Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa otežava rad Povjerenstva

Na slici: Jelena Berković, foto Patrik Macek, PIXELL
Na slici: Jelena Berković, foto Patrik Macek, PIXELL

Nevladina organizacija GONG u četvrtak je ocijenila da prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, o kojem e-savjetovanje završava 30. kolovoza, ne predstavlja značajan iskorak za budući rad Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nego ga otežava.

“Sukob interesa treba biti reguliran za širi krug politički relevantnih osoba, Povjerenstvu treba omogućiti učinkovitiji i transparentniji rad, a javnosti treba osigurati pravovremeni pristup informacijama o interesima svih dužnosnika – kako lokalnih, tako i onih koje imenuje sud, primjerice u slučaju izvanrednog povjerenika u Agrokoru”, naglašava GONG u priopćenju.

K tome, dodaju, neophodno je registrirati sve poslovne odnose dužnosnika, popisati sve aktivne članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave te konačno početi registrirati lobiste, savjetnike i stručnjake koji volonterski ili honorarno savjetuju dužnosnike, tj. uvesti Registar transparentnosti zainteresirane javnosti.

Uz ove prijedloge, koje je GONG dao prilikom sudjelovanja u radnoj skupini, kao i sada u e-savjetovanju, predlažu i da financijska kazna koja se može odrediti dužnosnicima treba biti veća od 50.000 kuna (do 120.000 kuna).

Smatraju i da Povjerenstvo ne treba proaktivno obavještavati dužnosnike o svakoj mogućnosti otvaranja predmeta protiv njih jer je dovoljno da ih se obavijesti uoči sjednice na kojoj se o tome odlučuje.