Nekategorizirano, Stajališta

Udruga Lipa: Odluka Vlade o privatizaciji hrabra i dobrodošla

Na slici: Davor Huić,  bivši izvršni direktor udruge Lipa (foto: HINA)
Na slici: Davor Huić, bivši izvršni direktor udruge Lipa (foto: HINA)

Udruga poreznih obveznika Lipa pozdravila je u petak odluku Vlade da s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa ukloni osam tvrtki za koje se predviđa privatizacija i poručila da će najvažniji učinak privatizacije biti smanjenje utjecaja “političke elite i parazitske birokratske nomenklature”, prenosi HINA.

To je “dobrodošla i hrabra odluka koju udruga Lipa pozdravlja. Mišljenja smo da je bio krajnji trenutak da se i u ovom osjetljivom području s riječi prijeđe na djela. Smatramo da najvažniji učinak privatizacije međutim neće biti financijski. Bit će u smanjenju utjecaja političke elite i parazitske birokratske nomenklature kojoj upravljanje javnim tvrtkama daje ogromnu moć”, stoji u priopćenju Udruge, čiji je jedan od suosnivača i bivši izvršni direktor sadašnji savjetnik predjednika Vlade Davor Huić.

Iz Udruge Lipa navode da je privatizacija nestrateških tvrtki nužnost koju je nemoguće osporiti, a da su se protiv ove vladine odluke “ponovo podigli glasovi dijelova političke elite koja panično želi zaštiti svoje interese, zakamuflirane u fraze o ‘prodaji obiteljskog srebra'”.

U priopćenju iz Udruge Lipa “pitaju hrvatsku javnost ima li smisla da država upravlja s više od 1.400 tvrtki u potpunom, pretežitom ili djelomičnom vlasništvu, političari preko javnih tvrtki upravljaju s 347 milijardi kuna dugotrajne imovine i 171 milijardu kuna godišnjih prihoda te 165 milijarda kuna rashoda, što čini oko 50 posto godišnjeg BDP-a, a da javna poduzeća, usprkos golemoj imovini, imaju proizvodnost rada za trećinu manja u odnosu na privatna poduzeća, ali prosječne neto plaće veće za 40 posto u odnosu na privatna poduzeća“.

Podsjećaju i “koliko javne nabave ide kroz te tvrtke te koliko ljudi one zapošljavaju” te ističu da je onda jasno “zašto se političari i njima bliske interesne skupine tako grčevito bore protiv privatizacije”.

“Pritom udruga Lipa ne dovodi u pitanje uistinu strateške kompanije koje imaju monopol na infrastrukturu kao što su HEP – Operator distribucijskog sustava ili PLINACRO – Operator plinskoga transportnog sustava. Međutim, proizvodnja džemova i juha, hladnjaka i perilica te upravljanje vezovima za jahte ne može biti od strateškog značenja. Iz tog razloga smatramo da je ovaj potez Vlade RH dugo očekivani i zakašnjeli korak u pravom smjeru te ga u potpunosti podržavamo i u tom smislu Lipa očekuje još ambiciozniji intenzitet privatizacije, kako bi se potaknula tržišna konkurencija te cijeli javni sektor uskladio s EU standardima”, zaključuju iz te udruge.