Nekategorizirano

Čičak: Postupak izbora ustavnih sudaca demokratska je lakrdija

Izvor i foto: HINA

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u ponedjeljak je upozorio na niz proceduralnih pogrešaka u dosadašnjem procesu izbora sudaca Ustavnog suda, koji trebaju biti izabrani do 8. lipnja da bi se izbjegla blokada Ustavnog suda koji početkom idućeg mjeseca ostaje bez kvoruma.

Prekršene su zakonske odredbe o većem broju kandidata i tajnom glasovanju, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. Po njegovoj ocjeni, cijeli postupak izbora ustavnih sudaca demokratska je lakrdija jer je već mjesec dana u javnosti poznato tko će od kandidata biti izabran.

HHO je na to upozorio u ponedjeljak, uoči sjednice saborskog odbora za Ustav na kojoj bi se trebalo utvrditi uži popis od 10 kandidata za 10 ustavnih sudaca, o kojima bi potom Sabor prvi put javno trebao glasovati.

Čičak kaže da je riječ o lakrdiji, usporedivoj s praksom nedemokratskih jednopartijskih sustava. “Cilj je uhljebiti rashodovane političare iz vlastitih redova i politički podobne kadrove, kako bi se osigurao politički utjecaj na Ustavni sud”, kazao je Čičak.

Neki od kandidata za suce Ustavnog suda – Ingrid Antičević Marinović (SDP), Josip Leko (SDP) i Davorin Mlakar (HDZ) trenutno su članovi saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, odnosno i kandidati i članovi tijela koje odlučuje o kandidaturama. “Bilo bi zanimljivo vidjeti koji to znanstveni radovi ili sudska praksa stoje iza tih pojedinih kandidata. Gdje su oni pokazali svoju stručnost”, istaknuo je Čičak upozorivši da su povrijeđena politička i pravna načela, poput načela nepristranosti.

Posebno se okomio na SDP-ovu Antičević Marinović, za koju je rekao da ne zna engleski i da nas je već javno osramotila. “Ne možemo osigurati prevoditelje svakom članu Ustavnog suda. Imali smo i predsjednike države koji nisu znali engleski pa nam se cijeli svijet smijao. Odustanimo od te prakse i počnimo voditi računa o nekim civilizacijskim normama. Bez znanja jezika ne možete otići ni na more, a kamoli biti izabran u Ustavni sud”, istaknuo je Čičak.

Po njegovoj ocjeni, neki od kandidata, koji nisu ušli u uži izbor nezadovoljni tijekom postupka kandidiranja, mogli bi se žaliti Sudu u Strasbourgu zbog kršenja ljudskih prava, a što bi “nesumnjivo nanijelo štetu ugledu Republike Hrvatske, pogotovo ako Sud usvoji žalbe”.

Ustvrdio je i kako Hrvatskoj, s obzirom na političko vrenje oko opstanka Vlade, prijeti ustavnopravna kriza ako Sabor u idućih pet radnih dana ne uspije izabrati dio sudaca Ustavnoga suda. Unatoč tomu, saborske zastupnike pozvao je da prilikom glasovanja ne slušaju “tuđe naredbe”, već da glasaju po savjesti.