Nekategorizirano, Svijet

Komisija prijeti Poljskoj mogućnošću oduzimanja prava glasa

EPA/MARCIN OBARA POLAND OUT
EPA/MARCIN OBARA POLAND OUT

Europska komisija je u srijedu zbog sporne pravosudne reforme upozorila Poljsku da je vrlo blizu aktiviranja članka 7. Ugovora o EU-u, koji predviđa da se u slučaju sustavne prijetnje za vladavinu prava u krajnjem slučaju može oduzeti pravo glasa, što se u bruxelleskom žargonu naziva “nuklearna opcija”.

Europska komisija je u srijedu raspravljala o stanju u Poljskoj nakon što je u tamošnjem parlamentu izglasano nekoliko zakona o reformi pravosuđa, koji prema ocjeni Komisije, predstavljaju ozbiljan udarac za pravnu državu.
“O mogućnosti aktiviranja članka 7. Ugovora o EU-u razgovaralo se na sastanku Komisije. Blizu smo aktiviranju toga članka”, izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Članak 7. nikada dosad nije aktiviran. Među mnoštvom mjera koje Komisija, kao čuvar Ugovora može pokrenuti protiv zemalja članica, članak 7. u bruxellskom žargonu se naziva “nuklearnim oružjem”.

To je krajnja mjera za čije je aktiviranje potrebna jednoglasna odluka ostalih zemalja članica, stoga je malo vjerojatno da će ikad i biti aktivirana.

Komisija je izrazila duboku zabrinutost zbog nedavno predloženih zakona: Zakona o nacionalnom pravosudnom vijeću, Zakona o nacionalnoj pravosudnoj školi, Zakona o organizaciji redovitih sudova i Zakona o vrhovno sudu. Tri zakona su već usvojena u poljskom parlamentu, a jedan od njih je već stupio na snagu, dok ostala dva čekaju na potpis poljskog predsjednika Andrzeja Dude. O jednom se zakonu još raspravlja u parlamentu.

“Budu li usvojeni u sadašnjem obliku ti zakoni će imati vrlo negativan učinak na neovisnost pravosuđa i povećat će sistemsku prijetnju vladavini prava u Poljskoj”, ističe Komisija.

Komisija zasad ne može poduzimati mjere, jer pravosudna reforma još nije stupila na snagu, ali hitno priprema paket mjera za sljedeći tjedan, uključujući i pokretanje postupka zbog kršenja europskog zakonodavstva.

Komisija je zatražila od poljskih vlasti da “odmah zaustave usvajanje novih zakona” i nastave dijalog s Bruxellesom.

“Novi zakoni službeno još nisu na snazi. Stoga još uvijek ne možemo donijeti službene odluke, ali možemo poslati snažnu političku poruku”, istaknuo je Timmermans.
Oporba u Poljskoj predviđene pravosudne reforme naziva “puzajućim državnim udarom”.
Novim mjerama, između ostaloga, predviđa se da 25 članova Državnog pravosudnog vijeća bira parlament, a ne suci kao dosad.