Nekategorizirano, Svijet

Konzervativni poljski list Gazete Polske dijeli naljepnice “zona bez LGBT”

Konzervativni list u Poljskoj uz svoje tjedno izdanje srijedom dijeli naljepnice “zona bez LGBT”, u jeku sve jačeg zazora prema pravima homoseksualaca u najvećoj srednjoeuropskoj državi uoči parlamentarnih izbora ove godine.

Diplomati i oporbeni političari u Poljskoj kritizirali su kampanju Gazete Polske i najveća knjižara Empik, kao i poljski ogranak britanske kompanije BP rekli su da neće prodavati to izdanje lista.

Izvršni urednik Gazete Polske Tomasz Sakiewicz rekao je da kampanja nije usmjerena ni protiv koga pojedinačno nego protiv onih koji nastoje cenzurirati kritičke poglede na “LGBT ideologiju”.

“Željeli smo dokazati da cenzura u tom slučaju postoji i to smo dokazali”, rekao je Sakiewicz za Reuters referirajući se na kritiku naljepnica.

“Ovo što se događa najbolji je dokaz da je LGBT totalitarna ideologija”.

Vlada nacionalističke stranke Pravo i pravda, koja se suočava s optužbama za poticanje raspoloženja protivi homoseksualaca proteklih mjeseci, rekla je da Gazeta Polska treba slobodno objavljivati u skladu s poljskim zakonima o slobodi izražavanja.

“Kao vladajuća stranka, ne želimo nametati slobodnim medijima što bi trebali pisati i kakve bi naljepnice trebali distribuirati”, rekao je zamjenik premijera Jacek Sasin za privatnu televizijsku postaju TVN u ponedjeljak.

Kampanja uključuje naljepnice s crnim “x” preko zastave duginih boja i najavljena je prošli tjedan u Gazeti Polskoj.

Mjera dolazi u vrijeme kad je PiS stavio prava LGBT kao središnje pitanje kampanje učvršćujući stranku protiv liberalnijih snaga u zemlji.

Prosvjedi za prava homoseksualaca postali su osjetljivo pitanje u Poljskoj, a mnogi političari vladajuće stranke kažu da nepotrebno potiču javno izlaganje seksualnosti.

“Prosvjedi te vrste, koje potiču skupine koje nastoje progurati svoje nestandardno seksualno ponašanje, izazivaju otpor … valja razmisliti trebaju li takvi događaji ubuduće biti organizirani”, rekao je ministar obrazovanja Dariusz Piontkowski za privatnu mrežu TVN u nedjelju.

Policija je pritvorila više od 30 ljudi u Bialystoku na istoku Poljske, nakon napada na sudionike gay pride prosvjeda u subotu.

Premijer Mateusz Morawiecki i aktivisti za zaštitu ljudskih prava osudili su nasilje.

Prema organizaciji Rainbow Europe, povezanoj s međunarodnom udrugom za LGBT prava, Poljska je na predzadnjem mjestu što se tiče ravnopravnosti ljudi.

U Poljskoj su homoseksualni brakovi ilegalni, a homoseksualno partnerstvo nije legalno priznato. (Hina)