EHO, Nekategorizirano

Preminula Vesna Kesić, aktivistica, feministkinja i novinarka, suosnivačica brojnih udruga

Preminula je Vesna Kesić (1948.-2020.), aktivistkinja, feministkinja i novinarka, psihologinja i sociologinja; suosnivačica Centra za žene žrtve rata, udruge B.a.B.e., kao i brojnih drugih udruga ženske i civilne nevladine scene, navodi se u objavi na stranici Centra za ženske studije koju prenosimo u cjelosti.

Vesna Kesić diplomirala je psihologiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, MA stekla je na New School for Social Research. Kao novinarka, objavljivala je u ex-jugoslavenskim medijima (Start, Nedjeljna Dalmacija, Danas, Mladina, NIN…). Devedesetih se odlučuje za aktivizam, kojem se potpuno posvećuje. Inicijatorica je i suosnivačica Građanske inicijative za slobodu javne riječi, Centra za žene žrtve rata, Grupe za ženska ljudska prava, B.a.B.e. … Bavila se socijalnim istraživanjima, političkom analizom, pisanjem i uređivanjem. Iz obilja tekstova objavljenih u domaćim i stranim publikacijama izdvajamo: “Feminizam i država: Institucionalni mehanizmi rodne ravnopravnosti u Republici Hrvatskoj”, CESI, Zagreb, 2007; Žene su s placa, a muškarci iz povijesti: prilog razmišljanju o politici sjećanja i zaborava u gradu Zagrebu, predgovor za “Ženski vodič kroz Zagreb”, Barbara Blasin i Igor Marković, Meandar, Zagreb, 2006; „Žene obnavljaju sjećanja/Women Recollecting Memories“, CŽŽR 2003. „Zbornik”, CŽŽR, Zagreb, 1994. Pričom “Naš Krešo” debitirala je, 2018. godine, i kao spisateljica u emisiji Riječi i riječi, radio programa HRT-a.

„Feminizam razumijevam na sasvim osobnoj razini, kao budi ono što želiš biti, ono što misliš da možeš biti, što su tvoji potencijali, naravno, ukoliko to nije na račun prava i integriteta drugih“ (Kruh & Ruže, Kesić, 1998.)

Draga Vesna, hvala na svemu; Centar za ženske studije.