Intervjui, Nekategorizirano

Slonjšak: Pandemija dovela do urušavanja prava osoba s invaliditetom

Pandemija covida ne jenjava i dovodi do urušavanja dosegnute razine prava osoba s invaliditetom, njih gotovo 66 tisuća dosad je bilo zaraženo, a 919 je umrlo od posljedica bolesti, upozorila je u četvrtak pravobraniteljica Anka Slonjšak u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

U Hrvatskoj živi 576.137 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koji i dalje nailaze na brojne prepreke u pristupu obrazovanju i zapošljavanju, zdravstvu i nemaju osigurane neke od temeljnih socijalnih usluga koje bi im omogućile neovisan život, a negativne posljedice pandemije dovode do urušavanja dosegnute razine zaštite prava i gubljenja postignuća višegodišnjeg zalaganja za ravnopravnost i dostojanstvo osoba s invaliditetom, ističe u priopćenju pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Slonjšak.

Dosad je 65.756 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju bilo zaraženo, a nažalost 919 osoba je preminulo od covida-19. Cijepljeno je 312.797 osoba s invaliditetom starijih od 18 godina, ili 60 posto od ukupnog broja punoljetnih osoba s invaliditetom, te 2551 djece s teškoćama u razvoju, odnosno 4,3 posto od ukupnog broja registrirane djece s teškoćama u razvoju zabilježenih u Registru osoba s invaliditetom.

Slonjšak je upozorila posebno na težak položaj osoba s invaliditetom smještenim u ustanovama koje su od samog početka pandemije suočene s diskriminatorno strogim mjerama u odnosu na opću populaciju “odražavajući diskriminatorno uvjerenje da su korisnici ustanova socijalne skrbi ranjiviji iako su iskustva u svijetu pokazala da je upravo smještaj velikog broja ljudi na malom prostoru najznačajniji čimbenik rizika za širenje virusa”.

Ističe kako je pandemija bila i izgovor za nečinjenje pa još nije donesen Nacionalni okvir za ranu intervenciju kao oblik podrške djeci s razvojnim rizikom, Zakon o asistenciji koji je preduvjet neovisnom životu u zajednici kao ni Zakon o inkluzivnom dodatku. Nije donesen ni Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2021. do 2027. godine iako je 2021. pri kraju.

Osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju nezadovoljni su jer nisu bili obuhvaćeni isplatom Covid dodatka iako mnogi od njih ostvaruju naknade jedino po osnovi invaliditeta te su u jednako teškoj egzistencijalnoj situaciji kao i umirovljenici pa pravobraniteljica preporuča da se i tu skupinu građana obuhvati kompenzacijskim mjerama namijenjenim prevladavanju dodatnih troškova i padu prihoda izazvanih pandemijom i ostalim kriznim situacijama. (Hina)