Intervjui, Nekategorizirano

Slonjšak: Treba poslati nedvosmislenu poruku o nultoj stopi tolerancije na nasilje prema osobama intelektualnim poteškoćama

Treba poslati nedvosmislenu poruku o nultoj stopi tolerancije na nasilje, što nije učinjeno, poručila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak osvrćući se na presudu Visokog kaznenog suda o smanjenju kazne ocu koji je silovao kćer s intelektualnim poteškoćama.

Pravobraniteljica je priopćila u četvrtak kako ublažavanje izrečene kazne za počinjenje dva kaznena djela protiv spolnih sloboda nad 17-godišnjom kćerkom, a koja je nakon silovanja ostala trudna i rodila, u javnosti ostavlja dojam da počinitelj ipak ima “opravdanje” za njihovo počinjenje.

“Neugodno smo iznenađeni činjenicom da je dob i status umirovljenika uzet kao olakotna okolnost za značajno smanjivanje kazne uz obrazloženje da bi strože kažnjavanje imalo prenaglašeni retributivni karakter”, istaknula je Slonjšak.

Činjenicu da je otac počinio kaznena djela protiv spolnih sloboda na štetu maloljetne djevojke s intelektualnim oštećenjima, koja je još k tome i ostala u drugom stanju i rodila, potrebno je najstrože kažnjavati.

“Roditelji trebaju djecu štititi i graditi odnos povjerenja, a pogotovo je to važno kod djece s teškoćama u razvoju. Iskorištavati invaliditet svog djeteta na ovakav način je apsolutno neprihvatljivo i predstavlja teško kršenje temeljnih ljudskih prava, zakona, Ustava, kao i međunarodnih dokumenata”, poručila je pravobraniteljica.

Smatra kako je kod kaznenih djela počinjenih protiv spolnih sloboda potrebno odaslati jasnu poruku o neprihvatljivosti takvog ponašanja, upravo s najstrožim kažnjavanjem.

Same žrtve kaznenih djela protiv spolnih sloboda se iznimno teško odlučuju prijaviti počinitelje, dok se ublažavanjem kazni još i dodatno obeshrabruju, upozorila je.

Hrvatska se potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kao i Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulske konvencije), obvezala na zaštitu žena i djevojaka od rodno uvjetovanog nasilja i izloženosti višestrukoj diskriminaciji zbog roda i invaliditeta.

Potrebno je da se u ovakvim slučajevima nasilja ne nalazi prostor za ublažavanje kazne te je potrebno odaslati nedvosmislenu poruku o nultoj stopi tolerancije na nasilje, što u ovom slučaju nije učinjeno, poručila je Slonjšak.

(Hina)