EHO, Nekategorizirano

Uskoro strategija zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma

Ministar sigurnosti BiH Mektić kazao je kako njegova zemlja snažno zagovara regionalni pristup u suočavanju s terorizmom.
Ministar sigurnosti BiH Mektić kazao je kako njegova zemlja snažno zagovara regionalni pristup u suočavanju s terorizmom.

Najavili su strategiju u srijedu u Sarajevu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i posebna izaslanica francuske vlade za borbu protiv organiziranog kriminala Michele Ramis.

Ramis koja uz ostalo koordinira djelovanje francuske vlade u borbi protiv terorizma doputovala je u BiH kako bi se uvjerila u spremnost vlasti te zemlje za učinovito suočavanje s ovom opasnošću.

Nakon razgovora s Mektićem veleposlanica Ramis novinarima je kazala kako je terorizam prijetnja koja ne poznaje granice pa je stoga potrebna bliska suradnja svih država koje su toj opasnosti izložene.

“Ovo su prekogranične prijetnje koje su problem cijelog niza zemalja”, kazala je Ramis.

Ministar sigurnosti BiH Mektić kazao je kako njegova zemlja snažno zagovara regionalni pristup u suočavanju s terorizmom.

Najavio je kako će 17. i 18. travnja u Sloveniji u sklopu Brdo procesa biti potpisana izjava ministara unutarnjih poslova država zapadnog Balkana o zajedničkoj strategiji borbe protiv terorizma a očekuje se i sudjelovanje ministara policije Francuske, Njemačke i Italije.

“Trebali bismo potpisati političku izjavu o uspostavi regionalne incijative za borbu protiv terorizma”, kazao je Mektić pojašnjavajući kako bi nakon toga stručnjaci dogovorili precizne načine borbe protiv terorizma i sprječavanje krijumčarenja oružja.

Michele Ranmis kazala je kako vlada u Parizu snažno podupire ovakvu inicijativu.

“Veoma smo zainteresirani za regionalnu inicijativu kao i za sve druge aspekte borbe protiv terorizma i trgovine oružjem”, kazala je Ramis ističući kako je jasno da će jača suradnja biti u interesu svih koji su uklljučeni u borbu protiv terorizma.

Podsjetila je kako je Francuska prošle godine bila žrtvom brutalnih terorističkih napada te je i sama suočena s prijetnjom koju predstavljaju poglavito povratnici s ratišta u Siriji.

“Znamo puteve kojima dolazi ilegalno oružje i koje se koristi za teorističke napade”, kazala je Ramis dodajući da je kordinacija nužna kako ne bi bio nikakvih praznina u naporima da se ti kanali prekinu.

Ministar Mektić je potvrdio kako su povratnici s ratišta u Siriji i Iraku koji su se tamo borili u redovima terorističke Islamske države (IS) problem i za BiH no sigurnosne službe u toj zemlji smatraju kako se od toga ne može odvojiti problem financiranja terorizma koji je opet povezan s korupcijom kroz “pranje” novca.

Mektić je dodao kako je deradikalizacija povratnika s inozemnih ratišta također veliki izazov pa u BiH pokušavaju osmisliti cjeloviti pristup kojim bi se taj postupak učinkovitije provodio.

Na konferenciji što ju je u srijedu u Sarajevu organizirala Balkanska istraživačka mreža (BIRN) predstavljeni su rezultati studije o opasnosti koju u regiji predstavlja fenomen džihadista odnosno povratnika s inozemnih ratišta.

U studiji je naveden podatak kako je u proteklim godinama najmanje 900 osoba s područja BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije otišlo boriti se na strani islamističkih terorističkih organizacija pri čemu se njih oko 300 stotine vratilo u matične države.

Protiv osamnaest takvih osoba podignute su optužnice ili su već procesuirani zbog kaznenih djela koja su time počinili no studija ističe kako su te mjere nedostatne jer su sankcije uglavnom blage a istodobno se ne čini dovoljno kako bi se takve osobe deradikaliziralo i time eliminirala opasnost od njihova mogućeg ekstremističkog djelovanja u budućnosti.

U studiji je istaknuto i kako je nužno rješiti problem “zatvorenih zajednica” i iz kojih se regrutiraju potencijalni teroristi.

Izvor: HINA