Nekategorizirano

4.800 sati usluge osobne asistencije za oboljele od multiple skleroze

Mnoge osobe oboljele od MS-a organiziraju mrežu prijatelja i drugih osoba za pomoć
Mnoge osobe oboljele od MS-a organiziraju mrežu prijatelja i drugih osoba za pomoć

Savez društava multiple skleroze Hrvatske provodi projekt “Osobni asistent – podrška samostalnom življenju osobama s multiplom sklerozom”, uz partnersku organizaciju Društva multiple skleroze Međimurske županije.

Cilj projekta je rješavanje neadekvatne socijalne uključenosti i povećanje kvalitete života osoba oboljelih od multiple skleroze na području Grada Zagreba i Međimurske županije, piše IN portal.

Multipla skleroza, kako je još nazivaju “bolest s tisuću lica”, neurološka je bolest koja u velikom broju slučajeva dovodi do nepokretnosti te potpune ovisnosti o tuđoj pomoći.

– Problemi s kojima se susreću oboljeli od MS-a i njihova obitelj su specifični te se svaka obitelj snalazi kako smatraju da je najbolje, no često puta se razvija pretjerana briga i zaštićenost prema oboljelom što dovodi do gubitka samopouzdanja oboljele osobe te do osjećaja da su na teret drugima – naglašava Tanja Malbaša, koordinatorica projekta.

– Nažalost, često dolazi do razdora obitelji, jer je na “zdravog” partnera prenesen teret kompletne skrbi o obitelji i kućanstvu, uz to što pomažu oboljeloj osobi u njegovim osnovnim životnim potrebama.

Mnoge osobe oboljele od MS-a organiziraju mrežu prijatelja i drugih osoba za pomoć, ali samo ako imaju financijskih mogućnosti, no ta je pomoć nedostatna. U svakoj od ovih situacija osobe oboljele od MS-a imaju izuzetno malu kontrolu nad svojim životom i gotovo nemaju mogućnost izbora, te najčešće ostaju pasivne u svom domu.

Osoba s MS-om u instituciji ne odlučuje niti o vremenu, niti o načinu pružanja usluga, niti izabire onoga tko će joj pružiti uslugu.

Podrška i doprinos socijalnoj uključenosti, koja će se postići ovim projektom, omogućit će sinergiju s lokalnom zajednicom u kojoj žive ciljani korisnici, a čime će se direktno i indirektno povećati kvaliteta njihovog života i suživota u zajednici i razvijanje principa neovisnog življenja.

Ovim projektom stoga dajemo podršku oboljelima kroz doprinos socijalnoj uključenosti i njime omogućujemo ostanak oboljelih što duže u svojim obiteljima te se također ostvaruju ciljevi lokalne zajednice u kojoj žive ciljani korisnici.

Pružanjem usluge osobne asistencije direktno povećavamo kvalitetu života oboljelih u zajednici i razvijamo principe neovisnog življenja.

Pružanjem usluge osobne asistencije pružit ćemo oboljelima veću samostalnost i veću kontrolu nad vlastitim životom, a obiteljima korisnika određenu sigurnost. Također, kroz podršku osobnog asistenta korisnici će biti aktivniji u zajednici kroz uključivanje u razne aktivnosti u udruzi kao i druge aktivnosti ovisno o njihovim željama i potrebama, a ujedno će im se povratiti samopouzdanje i osjećaj da vrijede.

Lokalna zajednica u kojoj će se provesti projekt, biti će potaknuta na razvoj na temelju dobrih praksi kod pojedinaca a što će na kraju unaprijediti ukupno civilno društvo – zaključila je Malbaša.

Navedenim projektom odabrano je pet korisnika usluge osobne asistencije s područja Grada Zagreba i Međimurske županije, osoba s multiplom sklerozom s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta kojima će se tijekom 12 mjeseci pružati ukupno 4.800 sati usluge osobne asistencije.

Procijenjeno je da u Hrvatskoj živi oko 4.000 oboljelih od multiple skleroze, a ovim hvalevrijednim projektom zahvaćena je kap u moru stvarnih potreba.