Nekategorizirano, Rad udruga

Učinjena je velika šteta organizacijama civilnoga društva

Nastavak bilo kakvih aktivnosti bit će nedosanjani san mnogih udruga
Nastavak bilo kakvih aktivnosti bit će nedosanjani san mnogih udruga

Savez društava multiple skleroze Hrvatske je uz sedam partnerskih organizacija provodio projekt “SOS za MS – podrška i razvoj socijalnih usluga i inkluzivnog volonterstva”.

Rezultatima projekta su zadovoljni s obzirom da su partnerske organizacije njime osigurale radna mjesta za tajnike kao i što su postali vidljivi u zajednici.

Pokrenute humanitarne akcije

– Ovaj projekt postao je baza za dobivanje i provedbu novih programa i projekata.

Primjerice, projekt je u Društvu multiple skleroze Virovitičko podravske županije pokrenuo niz humanitarnih akcija s mnoštvom volontera koji na području te županije prikupljaju ortopedska pomagala i ostalu pomoć i to ne samo za osobe s multiplom sklerozom već i za ostale osobe s invaliditetom.

Nama, kao nositelju projekta je omogućio stjecanje iskustva u provedbi projekata unutar Europskog socijalnog fonda te bazu za razvijanje volonterskih i socijalnih usluga u zajednici i na području na kojem djelujemo.

Veliki broj osoba se na kraju uključio u sam projekt (od članova do građana) koji su i nakon provedbe ostali uključeni u rad partnerskih organizacija – kaže Tanja Malbaša, koordinatorica programa i projekata Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Prekinuta suradnja

No, u Savezu su, naravno, očekivali i nastavak, daljnju suradnju, nove projekte, širenje mreže volonterstva koje bi pomoglo jačanju civilnog društva. No, to je naglo prekinuto.

– Nismo zadovoljni činjenicom da je savez s partnerskim organizacijama započeo aktivnosti koje se ne mogu u potpunosti nastaviti i ostvariti na adekvatan način s obzirom na neraspisivanje natječaja koji se najavljuju već mjesecima. Tu je i velika kriza nastala unutar organizacija civilnoga društva, a potaknuta urušavanjem institucionalnog okvira financiranja kao i velikim problemima u provedbi projekta osobnog asistenta također unutar Europskog socijalnog fonda.

Učinjena je velika šteta za organizacije civilnoga društva, a tu mislim na udruge osoba s invaliditetom koje se brinu o osjetljivoj skupini građana, a s obzirom na trenutnu situaciju i potpuno urušavanje financiranja. Uništeni su temelji za provedbu sličnih projekata – ogorčena je Malbaša dodavši kako partnerske organizacije i savez sukladno svojim vrlo malim financijskim mogućnostima, oviseći o dobroj volji donatora i dalje provode aktivnosti započete ovim projektom.

Nedosanjani san

– Zbog nastale situacije, odnosno smanjivanja proračuna za Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva, neadekvatno i nedemokratsko urušavanje Savjeta za razvoj civilnoga društva, nemogućnosti provedbe i odrađivanje aktivnosti unutar Centara znanja, financiranih i ugovorenih na razdoblje od pet godina za saveze osoba s invaliditetom, gubitak radnih mjesta i nestručno provođenje kao i kršenje ugovora između Provedbenih tijela 1 i 2 i nositelja projekata za projekte unutar poziva Širenje usluge osobne asistencije – Europski socijalni fond, mnoge udruge naći će se pred procesom likvidacije i u financijskim problemima pa će time nastavak bilo kakvih aktivnosti biti nedosanjani san mnogih udruga – kaže Malbaša naglasivši kako Savez u svojem dugogodišnjem djelovanju ima mnogo iskustva

Stagnacija

– Stekli smo i nova upravo provedbom ovog projekta i svakako će nam koristiti u daljnjem radu ukoliko se raspišu novi natječaji, ali s obzirom na sadašnju krizu u Republici Hrvatskoj, a nakon izravnih posljedica koje ona ima na sektor udruga osoba s invaliditetom bojim, se da će stečeno iskustvo stagnirati te da ćemo izgubiti ne samo puno stručnog kadra nego će se i sve osobe s invaliditetom koje od udruga dobivaju neprocjenjivu potporu i brigu morati osloniti na već ionako tromu i neadekvatnu potporu unutar sustava socijalne skrbi – boji se Malbaša zaključivši kako su tijekom provedbe projekta ostvarili mnoštvo kontakata s ostalim udrugama koje djeluju na istom području kao i partnerske organizacije.

– Tu su i kontakti s predstavnicima lokalne i županijske samouprave, na čijem će financiranju ostati i nadalje mnoge udruge pa tako i naše temeljne udruge članice, koje će na lokalnoj razini djelovati najbolje što znaju, a u velikoj mjeri ovisiti će o političkoj situaciji i dobroj volji predstavnika lokalne vlasti.

Maja Celing Celić