EHO, Nekategorizirano

Savez društava multiple skleroze: 500 osoba s invaliditetom ostaje bez osobnih asistenata

Na slici izvršna direktorica Saveza društva multiple skleroze Hrvatske Dijana Roginić. foto HINA/ Damir SENČAR
Na slici izvršna direktorica Saveza društva multiple skleroze Hrvatske Dijana Roginić. foto HINA/ Damir SENČAR

Savez društava multiple skleroze Hrvatske (SDMSH) upozorio je u srijedu kako će 500 osoba s invaliditetom, među kojima gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom (MS), koji ne mogu samostalno obavljati ni osnovne potrebe, za devet dana ostati bez pomoći osobnih asistenata, s obzirom da krajem listopada završavaju jednogodišnji projekti ugovoreni s Ministarstvom socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Bez radnog mjesta tako će ostati i 500 osobnih asistenata u udrugama, iako je novac za nastavak projekata odavno osiguran iz Europskog socijalnog fonda, upozoravaju iz Saveza u priopćenju.

Kažu kako su nadležne institucije više puta obećavale produžetak pružanja te usluge, no novi natječaji nisu raspisani, iako su ugovori već trebali biti potpisani.

SDMSH i 15 udruga članica, koje provode ovaj projekt u okviru Europskog socijalnog fonda, navode kako je bilo dosta čekanja te zahtijevaju od mjerodavnih institucija žurno rješavanje ove situacije i osiguranje nastavka pružanja usluga osobnih asistenata.

Postavljaju pitanje i gdje je novac za plaće osobnih asistenata te zašto su ponovno osobe s invaliditetom teret vladajućim strukturama u Hrvatskoj.

“Bivša ministrica socijalne politike i mladih nije nas oduševila, s obzirom da je na odlasku uputila nekoliko deklarativnih rečenica na XXI. Simpoziju Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, ali nije ništa konkretno rekla. Predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih kontinuirano je ponavljala kako je procedura spora i kako se Ministarstvo iznimno potrudilo da se šire i provode trogodišnji programi osobne asistencije, ali i dalje je nepoznata činjenica što je Ministarstvo napravilo za projekte osobnih asistenata”, poručuju iz Saveza.

“Zašto država već mjesecima sustavno zanemaruje osobe s invaliditetom? Vjerojatno je teško i naporno u udobnim foteljama razmišljati o onim tamo ‘invalidima’ koji su ipak zaokružili Vaše ime na izborima, a nakon što su obavili svoju građansku dužnost nisu Vam više potrebni”, ističu u priopćenju.

Pojašnjavaju kako se usluga osobne asistencije pruža korisnicima 80 sati mjesečno, a naknada asistenta iznosi 2000 kuna mjesečno.

Neki od poslova osobnih asistenata su pomoć oko higijene, pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet, odijevanju i svlačenju, pomoć pri obavljanju fizioloških potreba, hranjenju i piću, pripremanje obroka, davanje lijekova itd. Također, osobama s invaliditetom pomažu kod odlaska liječniku, u banku te u različitim socijalnim aktivnostima.