Hrvatska, Nekategorizirano

Samo 20 posto osoba s multiplom sklerozom dobije pravodobno lijek

Izvor i foto HINA
Izvor i foto HINA

U povodu Nacionalnog dana multiple skleroze, društva oboljelih pozvala su u ponedjeljak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na izmjenu kriterija za pristup učinkovitim lijekovima, koji su u Hrvatskoj pravodobno dostupni za samo 20 posto oboljelih od te bolesti.

Riječ je o lijekovima koji usporavaju ili zaustavljaju napredovanje bolesti i razvoj invalidnosti, no zbog rigoroznih kriterija HZZO-a oboljeli čekaju na lijek godinu dana nakon postavljene dijagnoze i dva pogoršanja bolesti. To odgađa početak pravodobnog liječenja, a oboljele često odvodi u invalidnost, upozorio je Savez društava multiple skleroze Hrvatske na konferenciji za novinare održanoj u povodu 26. rujna, Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze.

U svijetu od te bolesti boluje oko 2,3 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj se procjenjuje da je oboljelih više od 4000.

“Multipla skleroza drugi je najčešći uzrok invalidnosti, odmah iza prometnih nesreća, a bolest je moguće zaustaviti ili usporiti. Pravodobno dobivanje lijekova za pacijente s multiplom sklerozom, odmah nakon uspostavljanja dijagnoze, ključno je i jedino logično rješenje za sprječavanje progresije bolesti i nastajanja invaliditeta, što u konačnici zdravstveni sustav košta puno više od lijekova koji usporavaju bolest”, rekla je izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Dijana Roginić.

Da bi se usporio napredak bolesti ključno je odmah početi s terapijom. Dvije godine čekanja mogu biti presudne za djelomičnu ili potpunu invalidnost, istaknula je Roginić.

Nezadovoljstvo pristupom tretmanima i liječenju multiple skleroze u Hrvatskoj istaknuto je i na 9. Hrvatskom simpoziju oboljelih od MS-a, kojem je proteklog vikenda u Varaždinskim toplicama prisustvovalo više od 200 oboljelih.

Multipla skleroza jedna je od najčešćih neuroloških bolesti koja uzrokuje postupnu i konačnu invalidnost, posebice kod mladih ljudi.

U većini slučajeva otkrije se između 25. i 31. godine života, a bolest je dva puta češća u žena nego u muškaraca. Najčešći simptomi su umor uz zamagljeni vid, slabost u rukama i nogama, trnjenje i smetnje ravnoteže.