Hrvatska, Nekategorizirano

Ukinute diskriminirajuće smjernice za liječenje multiple skleroze

Na fotografiji Dijana Roginić. foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ/
Na fotografiji Dijana Roginić. foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ/

Nakon 20 godina diskriminirajućeg liječenja više od 6000 osoba s multiplom sklerozom, od 22. studenoga u primjeni su nove smjernice HZZO-a za liječenje te kronične upalne i degenerativne bolesti središnjeg živčanog sustava koje omogućuju da oboljeli u Hrvatskoj napokon dobiju terapiju na početku bolesti, istaknuli su u srijedu iz Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, prenosi Hina.

Iz Saveza su na konferenciji za novinare predstavili smjernice koje je izradilo Hrvatsko neurološko društvo, a prema zahtjevima Saveza i više od 6000 osoba s multiplom sklerozom.

Uklonjena su tri diskriminirajuća kriterija za liječenje MS-a – dob do 55 godina starosti, trajanje bolesti najmanje godinu dana te dva liječena pogoršanja u dvije godine. Novost je i uvođenje lijeka za liječenje primarno progresivnog oblika multiple skleroze.

“Novim smjernicama za liječenje MS-a, osobe oboljele od te bolesti dobit će priliku na pravovremeno i pravodobno liječenje. U Hrvatskoj do tada nije postojala niti jedna bolest na koju se trebalo čekati godinu dana za početak liječenja”, kazala je direktorica Saveza Dijana Roginić.

Mogućnost propisivanja novog lijeka pacijentima s progresivnim oblikom MS-a

Neurologinja s KBC-a Zagreb Tereza Gabelić istaknula je da je novost, osim novih smjernica za liječenje MS-a, i mogućnost propisivanja novog lijeka pacijentima s primarno progresivnim oblikom MS-a, što do sada nije bilo moguće, niti je na listi lijekova postojao lijek za primarno progresivni oblik te bolesti.

Kazala je da je Hrvatska zemlja s visokom prevalencijom oboljelih od MS-a, te naglasila značaj ranog liječenja bolesnika.

“Osim što je ovo neprocjenjiva važnost za naše bolesnike, za državu je ovo ogromni napredak jer godinama postavljamo dijagnozu bolesti slijedeći sve svjetske smjernice. Međutim, u terapiji smo kaskali. Na ovaj način postajemo ravnopravna članica EU koja po svim najnovijim dijagnostičkim i terapijskim smjernicama liječi naše bolesnike”, poručila je Gabelić.

Napomenula je kako novi kriteriji omogućuju rano liječenje bolesnika, kojim odmah po postavljenoj dijagnozi bolesti mogu započeti imunomodulacijsko liječenje, čime se i na dugi niz godina može djelovati na neurološke ishode bolesnika te spriječiti nastajanje nesposobnosti, odnosno invalidnosti.

Primjenom prve linije liječenja za 50 posto se smanjuje invalidnost

Gabelić je kazala i da su sve studije pokazale da se primjenom prve linije liječenja na period od 15 do 20 godina za 50 posto smanjuje nastajanje invalidnosti bolesnika.

Saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić istaknula je važnost zagovaranja prava pacijenata s MS-om te potrebu daljnjeg ulaganja u liječenje te bolesti, kao i hitno prepoznavanje pacijenata s tom bolešću unutar svih sustava, s obzirom na njenu specifičnost.