Intervjui, Nekategorizirano

Bilankov: Film ‘Još jedna runda’ na originalan način emitira emotivnu potrebu za promjenom životne perspektive

Tuškanac na +54 naša je nova online radionica namijenjena svima onima starijima od 54 godine koje zanima kritička analiza filma! Svi će sudionici kroz četiri dana moći pogledati četiri raznovrsna filmska ostvarenja po odabiru njihovih mentora, navodi se na stranici online.hfs.hr.

Datumi održavanja četiriju radionica: 26. – 29.5.2022.

Treći filmski naslov izbor je interdisciplinarne umjetnice, profesorice filma, videa i animacije Tamare Bilankov – riječ je o danskom filmu Još jedna runda redatelja Thomasa Vinterberga. Ovaj višestruko nagrađivani film osvojio je Oscara za najbolji strani igrani film, nagradu BAFTA za najbolji film izvan engleskog govornog područja te European Film Award za najbolji film, a nominiran je i za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku. U središtu radnje je četvero profesora koji odluče eksperimentirati s konstantnom opijenosti kroz radni dan…

1. Zbog čega ste odabrali baš taj filmski naslov za radionicu?
– Odabrala sam cjelovečernji igrani film Još jedna runda jer smatram kako emitira jednu zapravo potpuno uobičajenu emotivnu potrebu za promjenom životne perspektive na originalan način.

2. Na koji ćete način polaznike učiti ‘čitati’ film?
– Razgovarat ćemo o filmskim izražajnim sredstvima te kako ona uspostavljaju komunikaciju filmske ideje. Pokušat ćemo zamisliti istu filmsku radnju drugačije prikazanu te ćemo u tom smislu detektirati gdje je kreiran osjećaj filma te uz pomoć kojih metoda je konstruirana filmska struktura. Bit će to jedna zanimljiva filmska analiza koja će pomoći polaznicima da sigurnije koriste filmsku terminologiju, koja je na nekim osnovnim razinama zapravo vrlo prisutna u svakodnevnom medijskom diskursu.

3. U kojoj mjeri se gledanje filma mijenja ako naučimo kritički promišljati pojedine filmske postupke?
– Gledanje filma se mijenja u odnosu na ono što novo naučimo o filmskoj građi jer zapravo nam znanje omogućava sagraditi novu perspektivu uz pomoć koje možemo još više uživati u redateljskim stilovima te autorskim kompozicijama.

4. Što očekujete od radionice Tuškanac na +54?
– Očekujem kako ću upoznati mnoge filmske kreativce čiji će komentari i mene inspirirati te očekujem kako će polaznici, makar neki od njih, razviti želju za daljnjim upoznavanjem filma u cjelini.

Projekt se realizira u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a projekt je sufinanciran uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK.

Raspored radionica:

26.5. – Močvara (L. Martel) sa Zvonimirom Jurićem
27.5. – Konačna sloboda (S. Meise) s Višnjom Vukašinović
28.5. – The Florida Project (S. Baker) s Ivanom Ramljakom
29.5. – Još jedna runda (T. Vinterberg) s Tamarom Bilankov

PRIJAVNICA