Aktivizam, Nekategorizirano

HFS: Otvorene prijave za Naopaku gledaonicu za starije od 54 godine

Otvorene su prijave na Naopaku gledaonicu, radionicu za starije od 54 godine u sklopu projekta HFS online, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Radionica koju je osmislila i vodi Irena Krčelić održat će se od 22. do 25. ožujka 2022.

Palunkova naopaka gledaonica poziva sve starije od 54 godine da isprobaju zanimljiv način gledanja filmova, s ciljem pomicanja granica kreativne i tehničke vizije, vodeći se tezom da film i filmsko obrazovanje igraju ključnu ulogu u osjećaju zajedništva i uključenosti u društvo.

Iz HFS-a kažu kako tim radionicama žele reaktivirati ciljne skupine i potaknuti ih da aktivno sudjeluju u programima projekta kako bi stariji od 54 godine pronašli zajedništvo i aktivno sudjelovali kao kritičari, komentatori i stvaratelji boljeg društva.

“Je li početak najzanimljivije mjesto za početak gledanja filma? Nekome možda i jest – no dok niste isprobali gledanje od kraja prema početku, ili od sredine istovremeno prema špici i odjavnoj roli, dođite na Naopaku gledaonicu da to ispravimo! Pritom ćemo zajednički otkriti zabavu puno zanimljiviju od rješavanja puzzla ili ispunjavanja križaljki”, napominju organizatori.

“Koristeći dašak stručnog znanja te uz pregršt detektivskog žara, upustit ćemo se u odgonetanje kratkih igranih filmova iz različitih razdoblja i kultura. Uz malo prakse, steći ćemo vještinu s kojom se možemo natjecati sa scenaristima svaki put kad sjednemo pred ekran, i zabavljati s prijateljima u natjecanju tko će brže i točnije pogoditi”, dodaju.

Prijaviti se možete na https://online.hfs.hr/prijave/.

Irena Krčelić, scenaristica i dramaturginja, pisala je za sapunice (Zabranjena ljubav), humorističke (Bitange i princeze) i znanstveno-popularne serijale (Laboratorij na kraju svemira).

Iza nje su i tri filma (Bankirke, Duh babe Ilonke i Moj dida je pao s Marsa) kao i pregršt drugih naslova, a uz umjetnički rad djeluje i u području neformalnog scenarističkog obrazovanja.

Opširnije o projektu na stranici i Facebooku.