EHO, Nekategorizirano

Djeca izbjeglice u Europi su prisiljena na prostituciju

djeca_crIzvještaj doktorice Vasileiae Digidiki i profesorice Jacqueline Bhabha iz Harvardskog centra za zdravlje i ljudska prava otkrilo je rastuću epidemiju seksualne eksploatacije i zlostavljanja djece migranata u Grčkoj.

Djeca koja su porijeklom iz Sirije, Afganistana i Pakistana trenutno su smještena u Grčkoj, a zbog nemogućnosti da krijumčarima isplate naknade za krijumčarenje, neki od njih okreću se prostituciji kako bi se maknuli s mrtve točke, prenosi Vox Feminae.

– Taj se slučaj više ne može zanemarivati. Ne možemo više mirno sjediti dok su djeca migranti zlostavljana i prisiljena usred bijelog dana u srcu Atene prodavati svoja tijela kako bi mogla preživjeti – kazala je Digidiki.

Izvještaj navodi kako je prosječna cijena seksualne transakcije 15 eura, odnosno 100 kuna. Najveća grupa djece koja prodaju svoja tijela su afganistanski, irački i iranski dječaci. Njihove mušterije su uglavnom muškarci stariji od 35 godina

– Kao ljudska bića imamo odgovornost suočiti se s ovim slučajem i na svim razinama poduzeti hitne mjere kako bismo stali na kraj ovoj najstrašnijoj povredi ljudskog dostojanstva i ljudskih prava.

Krijumčari za usluge švercanja ljudi po Europi naplaćuju nekoliko tisuća eura, zbog čega su njihove usluge većini djece, unatoč prostituciji, izvan platnog dosega. Izvješće također navodi kako je određen broj seksualno eksploatiranih djevojčica i dječaka zbog prostitucije ovisan o raznim drogama, zbog čega im je još teže prikupiti novac potreban za putovanje.

Dobrotvorne organizacije koje rade na pružanju podrške djeci izbjeglicama koja traže utočište u Velikoj Britaniji kritizirale su vladu zbog zatvaranja Dubs programa u ožujku nakon što je preko programa primila 350 djece. Članovi i članice dobrotvornih organizacija nadali_e su se kako bi od programa koristi moglo imati 3000 djece.