EHO, Nekategorizirano

Štednja po receptu MMF-a utječe na zdravlje djece

stednja_crMMF često traži od zemalja da znatno smanje potrošnju na socijalne programe, što može ograničiti dostupnost obrazovanja i u konačnici rezultirati siromašnijim, manje zaposlenim roditeljima, ranjivijima na ekonomske promjene, pokazalo je istraživanje objavljeno u Zborniku Državne akademije znanosti.

Oni pak koji se obrazuju mogu se suočiti s smanjenom kvalitetom podučavanja, uz značajne posljedice po zdravlje njihove djece, utvrdili su autori.

– Ako (MMF-ov) program nije uveden, šanse da će djeca koja žive u obrazovanom kućanstvu biti pothranjena smanjene su 38 posto nego kod djece iz kućanstava s nižom razinom obrazovanja – pišu autori studije, prenosi SEEbiz.

MMF-ovi programi nagrizaju “zaštitni učinak obrazovanja u suzbijanju pothranjenosti kod djece za više od 17 posto u ruralnim područjima”, pokazuje istraživanje. Autori su istraživanja stručnjaci sa sveučilišta u Cambridgeu i Oxfordu, Amsterdamu, te novozelandskog sveučilišta Waikato. Podaci su prikupljeni iz uzoraka koji obuhvaćaju 2,8 milijardi ljudi iz 67 siromašnih i zemalja srednjeg dohotka tijekom petogodišnjeg razdoblja oko 2000. godine.

– U našem smo istraživanju uočili određenu vrstu neizravnog učinka – izjavio je za AFP Adel Daoud, jedan od autora izvješća iz tima znanstvenika s Cambridgea.

– Naše istraživanje pokazuje da u zemljama s MMF-ovim programima roditelji iz ruralnih područja imaju nešto veće teškoće pri skrbi za svoju djecu – kazao je.

– U tim je skupinama razina zdravlja djece doista nešto niža nego iz sličnih područja koja nisu obuhvaćena MMF-ovim programima – dodaje Daoud.

Autori pritom napominju da nisu utvrdili značajnu vezu između MMF-ovih programa i pokazatelja zdravlja djece već samo odnos između roditeljskog obrazovanja i dječjeg zdravlja.

Rezultati za populaciju na urbanim područjima nešto su mješovitiji, gdje su primijećene neke prednosti za djecu obrazovanih roditelja.

Glasnogovornica MMF-a kazala je u ponedjeljak da još nisu proučili novo istraživanje i da ga ne mogu komentirati. Dodala je i da su ranija istraživanja pokazala da se zdravstvena potrošnja povećava u okviru programa MMF-a.

MMF-ovi ekonomisti prošle su godine utvrdili da su mjere štednje s vremena na vrijeme produbljivale nejednakost u dohocima, šteteći rastu i stabilnosti. Unatoč tome, zajmodavac ustraje u zagovaranju otvorenog tržišta i konkurencije i financijske stabilnosti.