EHO, Nekategorizirano

EU fondovi mijenjaju lice Hrvatske na bolje

U Europskom parlamentu u Bruxellesu od 20. do 24. siječnja 2020. održat će se izložba „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“ u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ureda zastupnika u Europskom parlamentu.

Izložbu je svečano otvorio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić u utorak 21. siječnja 2020 godine.

Cilj izložbe kojom će predstaviti izravni rezultati šestogodišnjeg punopravnog članstva u Uniji je prikazati kako Hrvatska putem europskih fondova ulaže u ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva kroz investicije u gospodarstvo, poduzetništvo, poljoprivredu, zapošljavanje, inovativne, razvojne, znanstvene, kulturne, socijalne i obrazovne projekte koji stvaraju pozitivne promjene u Hrvatskoj i osiguravaju bolju kvalitetu života svih hrvatskih građana.

Kroz promotivni film i izložbu fotografija bit će prikazan dio EU projekata koji mijenjaju Hrvatsku na bolje, odnosno posjetitelji će imati priliku saznati na koji način su ti projekti doprinijeli ravnomjernijem regionalnom razvoju te promociji hrvatske kulturne baštine.

Izložba će svim državama članicama, odnosno zastupnicima Europskog parlamenta i visokim dužnosnicima EU institucija prikazati oko četrdeset projekata financiranih iz Europskih strukturnih  i investicijskih fondova (ESIF) koji pokazuju dobrobit i važnost gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije u Republici Hrvatskoj.

Od četrdeset projekata koji će biti predstavljeni, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva je u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 bila nadležna za postupak dodjele bespovratnih sredstava te praćenje provedbe projekata tri udruge koje su pokazale da civilno društvo EU fondovima mijenja Hrvatsku na boljitak naših građana. Svoje projekte na izložbi predstavile su Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“, Carpe diem udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencija djece, mladih i odraslih i Judo klub osoba s invaliditetom Fuji.